Με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα, που θα δρομολογηθούν άμεσα, θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη, όπως μεταξύ άλλων επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια, ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης Χανίων,

υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αθανάσιου Καρούντζου.

Αυτό που κυρίως επισημάνθηκε στην σύσκεψη, είναι η ανάγκη της εκπόνησης ενός σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων σε όλη την Κρήτη. Μάλιστα, ο κ. Καρούντζος ζήτησε οι δυο οργανισμοί να προχωρήσουν στην εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία φορέα διαχείρισης των νερών σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ακόμη, στη σύσκεψη επισημάνθηκε ο ρόλος που στο άμεσο μέλλον μπορούν να διαδραματίσουν ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης.

Οι παριστάμενοι στη σύσκεψη δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και φορείς κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της λειψυδρίας στο νησί, φαινόμενο που έντονα παρουσιάσθηκε το καλοκαίρι του 2010. Στο επίκεντρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της ρύθμισης των υπαρχουσών γεωτρήσεων και η δημιουργία ταμιευτηρίων, ενώ όπως επισημάνθηκε η λειτουργία του φράγματος Βαλσαμιώτη μπορεί να δώσει λύσεις, αλλά από το καλοκαίρι του 2012.

Τελικά συμφωνήθηκε να προχωρήσουν άμεσα τρεις γεωτρήσεις στον κάμπο των Χανίων και να καταγραφούν ανά περιοχή τα προβλήματα που υπάρχουν.

Για τα άμεσα έργα σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο υπάρχουν πιστώσεις 600 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης κάλεσε τους παρισταμένους δημάρχους και υπηρεσίες να καταθέσουν μέσα σε μια εβδομάδα συγκεκριμένο πρόγραμμα προτεινόμενων έργων.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο για να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία των τοπικών κοινωνιών. «Μέχρι τώρα δεν καθόμαστε όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι για συμφωνήσομε πολιτικά κάποια ζητήματα. Έγινε η αρχή και θέλω να ευχαριστήσω την αιρετή Περιφέρεια," είπε χαρακτηριστικά.

«Καταλήξαμε σε μια κοινή πρόταση για τα άμεσα έργα, για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Ασφαλώς χρειάζεται πολύ δουλειά από δω και πέρα» είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Στα μακροπρόθεσμα μέτρα προτείνεται, εκτός από την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου, η αξιοποίηση επιστημονικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί, ώστε σε ορίζοντα πενταετίας να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων. Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό απαιτείται και η ωρίμανση μελετών που ήδη υπάρχουν για μεγάλα έργα.

Άλλωστε, στην σύσκεψη εξετάστηκαν τα θέματα της περιβαλλοντικής αξιοποίηση των πηγών της Αγυιάς, της προώθησης του έργου του ποδηλατόδρομου στην περιοχή, καθώς και της αποκατάσταση του υγροβιότοπου στην εκβολή του ποταμού Μορώνη στην περιοχή της Σούδας.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία και αξιοποίηση όλου του επιστημονικού δυναμικού των Χανίων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των υδατικών πόρων του νέου Δήμου και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή υιοθετεί απόλυτα τις προτάσεις για αξιοποίηση της λίμνης της Αγυιάς και για τον υγροβιότοπο Μορώνη, έργα στα οποία φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Χανίων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, τόνισε ότι αναφορικά με το έργο της διαμόρφωσης της λίμνης της Αγυιάς και του Ποδηλατόδρομου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση στο Ηράκλειο, στην οποία θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και ο ΟΑΔΥΚ. Μάλιστα, ο κ. Καρούντζος υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευστούν εν όψει της άφιξης στην Κρήτη της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τϊνας Μπιρμπίλη.

Αναφορικά με τον υγροβιότοπο Μορώνη ο κ. Καρούντζος ζήτησε να παρακολουθείται στενά το ζήτημα, ενώ όπως είπε η μελέτη εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός περίπου τριών μηνών.

Στις ενέργειες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, στον εν λόγω υγροβιότοπο αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας" της WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν. "Θα αποτελέσει μελλοντικά ένα πνεύμονα πρασίνου και ζωής για όλους τους Χανιώτες", επεσήμανε ο κ. Παραγκαμιάν, τονίζοντας ότι η WWF Ελλάς στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.