Το ζήτημα κορεσμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου επαναφέρει η σημερινή δήλωση υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου ότι ενδέχεται, για μία ακόμη φορά, να μετατεθεί στο μέλλον η έναρξη παραγωγής από το γιγάντιο, υπεράκτιο κοίτασμα Στόκμαν, ένα από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα, προς το παρόν, κοιτάσματα στον πλανήτη.

«Εκπονούνται, αυτή την περίοδο, μελέτες, ανακύπτουν ερωτήματα για μετάθεση του προγράμματος το 2018. Ωστόσο, δεν έχει, προς το παρόν, ληφθεί σχετική απόφαση», δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ορυκτών Πόρων (Rosnedr) Πιοτρ Σαντόβνικ.

Ο κ. Σαντόβνικ διευκρίνισε ότι μειώνεται η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή φυσικού αερίου από ασβεστολιθικά πετρώματα και επαναπροσανατολίζουν το πλεόνασμα της παραγωγής τους προς τις ευρωπαϊκές χώρες. «Ο κίνδυνος να μην υπάρχει ζήτηση για το φυσικό αέριο που θα εξαχθεί από το Στόκμαν είναι υπαρκτός», είπε το στέλεχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ορυκτών Πόρων.

Από την πλευρά του, ο Αντρέ Γκοφάρ, αντιπρόεδρος της κοινοπραξίας της ρωσικής Gazprom, της γαλλικής Total και της νορβηγικής Statoil για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, είπε ότι η απόφαση για την επένδυση, η οποία αναμενόταν τον Μάρτιο, ενδέχεται να αναβληθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου, λόγω διαφωνιών μεταξύ των μετόχων.

Τα αποθέματα του Στόκμαν, το οποίο βρίσκεται στη Θάλασσα του Μπάρεντς, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 3,8 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τον Φεβρουάριο του 2010, το κονσόρτσιουμ για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος ανακοίνωσε ότι η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το Στόκμαν που θα μεταφέρεται μέσω αγωγού μετατίθετο για το 2016 και η παραγωγή φυσικού αερίου που θα όδευε σε υγροποιημένη μορφή για τις αγορές, για το 2017. Λίγο αργότερα, άφησε να εννοηθεί ότι η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι αβέβαιη, λόγω μεταβολών στην αγορά.