Εξορύξεις για σχιστολιθικό αέριο στο κέντρο μιας από τις πιο μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες ευρωπαϊκές πόλεις; Γιατί όχι; Αυτό τουλάχιστον οραματίζεται ο εκκεντρικός δήμαρχος του Λονδίνου σε μια προσπάθεια να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Από το μικρόφωνο της νέας του ραδιοφωνικής εκπομπής, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το σχιστολιθικό αέριο αποτελεί την καλύτερη λύση στις ελλείψεις ηλεκτρικού που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Βρετανία. Χωρίς να διευκρινίσει εάν έχει λόγους να θεωρεί ρεαλιστική την πρότασή του ή πρόκειται για «ασκήσεις επί χάρτου», ενθάρρυνε τους ενεργειακούς ομίλους «να μην αφήσουν πέτρα αγύριστη – ή ανεκ μετάλλευτη» στην πόλη του, «ώστε τα φώτα να μείνουν αναμμένα».

Παρότι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου έχει ταυτιστεί με την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης, που είναι γνωστή και ως fracking, ο δήμαρχος τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να επιδείξουμε τεράστια αποφασιστικότητα». Επέκρινε παράλληλα τις προσπάθειες εγκατάστασης περισσότερων αιολικών πάρκων, χαρακτηρίζοντάς τα πολύ αδύναμα.

«Πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ότι ο πληθυσμός του Λονδίνου αυξάνεται ταχύτερα από οποιασδήποτε άλλης πόλης στην Ευρώπη», έγραψε ο Τζόνσον στους Times, συνεχίζοντας το συλλογισμό του. «Αυτή η δημογραφική έκρηξη ασκεί τεράστιες πιέσεις στις υποδομές μας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροπαραγωγικών.»

Πρόσφατη μελέτη της Βρετανικής Ομάδας Γεωλογικών Ερευνών (BGS) κατέδειξε ότι η βόρεια Αγγλία είναι πλούσια σε κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, όμως στην περίπτωση του Νότου και ειδικότερα του Λονδίνου, η εικόνα παραμένει ασαφής.

Σύμφωνα πάντως με το Νικ Ράιλι της BGS, δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που να εμποδίζουν την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στο Λονδίνο ή, γενικότερα, σε πόλεις. Μάλιστα ήδη μία εταιρεία έχει εξασφαλίσει άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Κρόιντον, η οποία θα μπορούσε να ισχύσει και για σχιστολιθικό αέριο

Όπως ο ίδιος δήλωσε στον Guardian, το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανότατα οι αντιρρήσεις των κατοίκων του Λονδίνου.