Ένα απέραντο «πάρτι» λαθραλιείας έχει στηθεί στο Αιγαίο πέλαγος, πλήττοντας τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Απ’ την Κρήτη και τις Κυκλάδες μέχρι το Άγιον Όρος, οι λαθραλιείς, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ελέγχων από το Λιμενικό Σώμα, εφορμούν με τα καΐκια τους σε παραλίες λουόμενων, καθώς και στις εκβολές των ποταμών, σαρώνοντας τα δάση των φυκιών της ποσειδωνίας και καταστρέφοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου για την Προστασία της Θαλάσσιας Ζωής «Αρχιπέλαγος» προβλέπουν ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, το μέλλον των ιχθυοπληθυσμών του Αιγαίου θα είναι ζοφερό. «Ηδη σε αρκετές περιοχές οι ιχθυοπληθυσμοί έχουν καταρρεύσει», εξηγεί ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης, προσθέτοντας: «Πολλά απ’ τα εμπορικά είδη, όπως ο μπακαλιάρος, έχουν εξαντληθεί. Σε μία πενταετία η ιχθυοπανίδα θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα και θα έχουμε μαζική εξαφάνιση των περισσότερων εμπορικών ειδών».

«Πρόκειται για ασυνείδητους ψαράδες που λειτουργούν καταστροφικά για όλον τον κλάδο και οι οποίοι πρέπει να απομονωθούν», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Δημήτρης Ζάννες. Οι λαθραλιείς ανήκουν, ως επί το πλείστον, στην κατηγόρια της μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι- γρι κ.ά.) και εφαρμόζουν τους πιο ευφάνταστους τρόπους παράνομου ψαρέματος προκειμένου να ψαρέψουν τα τελευταία ιχθυαποθέματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ o ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι οι μηχανότρατες δεν μπορούν να ψαρεύουν σε βάθη κάτω των 50 μέτρων και σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή.

«Κατέλυσαν» το άβατο

Ενα από τα πιο σοβαρά οικολογικά εγκλήματα πραγματοποιείται στη θάλασσα του Αγίου Ορους. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχθεί σοβαρές καταγγελίες από μοναχούς αλιείς για ένα κύκλωμα λαθραλιέων που λυμαίνεται τη θαλάσσια περιοχή τους», καταγγέλλει ο Θ. Τσιμπίδης, και τονίζει: «Περίπου δέκα μηχανότρατες έχουν εισβάλει στους όρμους του Αγίου Ορους και ψαρεύουν σε περιοχές όπου απαγορεύεται.

Μάλιστα, απειλούν τους μοναχούς πως, εάν τους καταγγείλουν στις Αρχές, θα βάλουν φωτιά στα δάση τους». Ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου του Αθω παρέμενε ανέπαφη, εξυπηρετώντας τις διατροφικές ανάγκες των μονών και λειτουργώντας ως σταθμός αναπαραγωγής εκατοντάδων θαλάσσιων ειδών. Τώρα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

Μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές συντελείται στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στα νότια της Νάξου, μέχρι και τα Κουφονήσια. «Ισως είναι από τις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα. Η λαθραλιεία πραγματοποιείται με κάθε τρόπο και μέσο: ψάρεμα σε εποχή που απαγορεύεται, αλίευση γόνου, τράτες που ψαρεύουν σε παραλίες, ενώ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται δυναμίτες», αναφέρει ο Θ. Τσιμπίδης.