Είναι γνωστή με τις ονομασίες Yueyaquan, που σημαίνει «λίμνη σε σχήμα ημισελήνου», αλλά και Dunhuang, από την ονομασία της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκεται, νοτιοδυτικά της επαρχίας Gansu στην Κίνα.

Όποιο κι αν είναι πάντως το όνομά της, οι επισκέπτες την αναγνωρίζουν αμέσως από το σχήμα της αλλά και από το ειδυλλιακό τοπίο που την περιβάλλει. Η λίμνη Dunhuang βρίσκεται στη μέση της ερήμου, αποτελώντας ένα πραγματικό γεωλογικό «θαύμα», καθώς υπάρχει στο ίδιο σημείο για εκατοντάδες χρόνια χωρίς ποτέ να έχει θαφτεί από την άμμο!

Το νερό της είναι γλυκό και πεντακάθαρο, ενώ το γαλαζοπράσινο χρώμα του την κάνει να μοιάζει με τεράστιο σμαράγδι σε σχήμα ημισελήνου που έπεσε μέσα στην έρημο! Ένας θρύλος συνοδεύει τη δημιουργία της στο σημείο εκείνο, που συνδέεται με τη δυναστεία Χαν και έναν στρατηγό ονόματι Li Guang.

Πιο συγκεκριμένα, ο μύθος αναφέρει ότι ο εν λόγω στρατηγός με τους στρατιώτες του, επιστρέφοντας από μια εκστρατεία στο κρατίδιο Dawan της δυτικής Κίνας, ήταν πολύ κουρασμένοι και διψασμένοι. Τότε ο Li Guang άγγιξε με το σπαθί του το βουνό Sand Mountain, που βρίσκεται πάνω από τη λίμνη, και -ω! του θαύματος- νερό αναπήδησε, σχηματίζοντας τη λίμνη Dunhuang.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν το 1960, το μέσο βάθος της λίμνης ήταν τότε 4 έως 5 μέτρα, με μέγιστο τα 7,5 μέτρα, ενώ μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, μειώνεται συνεχώς. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για παράδειγμα, το μέσο βάθος της έφτανε μόλις τα 1,3 μέτρα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει να αυξήσει το βάθος της λίμνης μέσα στα επόμενα χρόνια, συμπληρώνοντας με νερό, καθώς τόσο η ίδια η λίμνη όσο και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Κίνας, αλλά και σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο.