Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα εννέα δισεκατομμύρια. Τότε, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικά κέντρα. Η τάση μάλιστα θέλει τους ανθρώπους να περνούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους.

Δυστυχώς, σε εσωτερικούς χώρους και κτίρια οι συγκεντρώσεις ρυπαντών είναι δύο έως πέντε φορές υψηλότερες σε σύγκριση με τους εξωτερικούς χώρους όπως έχει δείξει έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Οι ρυπαντές αυτοί οφείλονται στις γηρασμένες υποδομές, τα παλαιά κλιματιστικά, τον ανεπαρκή εξαερισμό κ.ά.

Εξαιτίας των παραπάνω, περισσότερα κτίρια πρέπει να συμμορφωθούν με κριτήρια υψηλής ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος (IEQ), ιδίως στα αναπτυσσόμενα κράτη με διαρκώς αυξανόμενους πληθυσμούς και σε αστικές περιοχές όπως η Μπανγκόκ, η Τζακάρτα και η Κωνσταντινούπολη.

Η ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος των κτιρίων έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων που τα κατοικούν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η υψηλή ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος σχετίζεται και με την ενεργειακή αποδοτικότητα η οποία συμβάλλει στη δραματική μείωση του κόστους λειτουργίας εμπορικών κτιρίων και κατοικιών.

Το 2012 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε ότι 3,5 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους εσωτερικούς χώρους.

Μάλιστα ο όρος «σύνδρομο άρρωστου κτιρίου» περιγράφει τα συμπτώματα κόπωσης, πονοκεφάλων, αλλεργιών και πνευμονοπαθειών που εμφανίζουν οι άνθρωποι που εργάζονται σε παλαιά και κακοσυντηρημένα κτίρια.

Εκτός από την ανακαίνιση, τις βέλτιστες πρακτικές και την ευαισθητοποίηση του κοινού, οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες δίνουν στους οικοδόμους τη δυνατότητα να αναλύσουν και να προβλέψουν τις μακροπρόθεσμες προεκτάσεις των ενεργειακά αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων κατά τη φάση του σχεδιασμού και της κατασκευής.