Ο δεύτερος κύκλος αναλύσεων σε φρούτα και λαχανικά που πραγματοποίησε η Greenpeace, επιβεβαιώνει πως δεκάδες φυτοφάρμακα καταλήγουν στο πιάτο μας και η διατροφή μας κινδυνεύει, με παράπλευρη απώλεια… τις μέλισσες.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 έγιναν αναλύσεις σε 34 δείγματα έντεκα λαχανικών και φρούτων ευρείας κατανάλωσης, τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά. Στα δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα από 32 εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα (πολλά από αυτά απαγορευμένα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), που είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα αφορά στα χημικά κοκτέιλ (παράλληλη χρήση πολλών φυτοφαρμάκων στο ίδιο φρούτο ή λαχανικό). Στα τέσσερα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν 17 διαφορετικές δραστικές ουσίες με το ένα δείγμα να συγκεντρώνει εννέα από αυτές ταυτοχρόνως. Σε ένα μόνο δείγμα αχλαδιών βρέθηκαν έξι δραστικές ουσίες. Στα τέσσερα δείγματα κερασιών βρέθηκαν συνολικά επτά δραστικές ουσίες και τέσσερις ουσίες στα δύο δείγματα ντομάτας. Πάνω από τις μισές δραστικές ουσίες που εντοπίστηκαν στο σύνολο των δειγμάτων είναι διασυστηματικές, δηλαδή δεν παραμένουν μόνο στον εξωτερικό φλοιό του φρούτου και του λαχανικού, αλλά εισχωρούν στους ιστούς του, άρα βρίσκονται σε ολόκληρο τον καρπό και όχι μόνο στην επιφάνειά του.