Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις καναδικές αρχές και στην Κοινή Γνώμη η αποκάλυψη για διαρροές από την πετρελαιοφόρο άμμο, στη βορειοανατολική Αλμπέρτα, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς να τις σταματήσει.

Η πρώτη διαρροή αναφέρθηκε στις 20 Μαΐου και αποδίδεται από τη διαχειρίστρια Canadian Natural Resources Ltd. (CNRL) σε “μηχανικές βλάβες σε γεωτρήσεις παρακείμενες στις περιοχές που επηρεάστηκαν”. Παρότι η εταιρεία δεν αποκάλυψε την ποσότητα που έχει διαρρεύσει, καναδικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνταν την περασμένη εβδομάδα έγγραφα που έκαναν λόγο για 26.000 βαρέλια πίσσας με νερό και άλλες 4.500 βαρέλια καθαρής πίσσας.

120 άτομα έχουν αναλάβει τον περιορισμό της διαρροής και τον καθαρισμό της περιοχής, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικό επιστήμονα που βρίσκεται στο σημείο και συμμετέχει στις προσπάθειες, “όλοι έχουν τρελαθεί με αυτό που συμβαίνει. Δεν καταλαβαίνουμε τι έγινε”. Ο ίδιος παραδεχόταν μιλώντας ανώνυμα στην Toronto Star ότι “κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η διαρροή και, αν κάποιος καταλαβαίνει, τότε δεν έχουν εφαρμοστεί τα κατάλληλα μέτρα.”

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπρόσωποι κοινοτήτων ιθαγενών πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της CNRL στο Κάλγκαρι ζητώντας της να κοινοποιήσει περισσότερες πληροφορίες για τις διαρροές. “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε στα ζάρια την υγεία του περιβάλλοντος ή των κοινοτήτων μας”, έλεγε εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της Greenpeace.

Ανάλογη διαρροή είχε αναφερθεί πριν από τέσσερα χρόνια, όμως τα αίτιά της δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Εκφράζονται φόβοι ότι οι μέθοδοι που, κατά τη CNRL, χρησιμοποιούνται εδώ και τριάντα χρόνια για την εξαγωγή πετρελαίου από την “άμμο πίσσας” δεν είναι αρκετά ασφαλείς, ενώ και η έγκριση των εργασιών εξόρυξης δεν βασίζεται σε αυστηρές προδιαγραφές.