«Το "πράσινο σπίτι" δεν είναι ουτοπία, είναι μία ρεαλιστική προοπτική που θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής μας».

Αυτό τόνισε ο διεθνούς φήμης διακεκριμένος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, μετά τη συμμετοχή του στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει την «πράσινη ανάπτυξη».

Από την παρουσίαση του έργου τού κ. Τομπάζη στο υπουργικό συμβούλιο, αναδείχθηκαν τα πλεονεκτήματα του βιοκλιματικού σχεδιασμού στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στην αισθητική της νέας αρχιτεκτονικής που αξιοποιεί μαζί με τη σύγχρονη τεχνολογία και την ελληνική παράδοση στην κατασκευή.

Τι είναι όμως το "πράσινο" ή βιοκλιματικό σπίτι το οποίο θα πρέπει να αντικαταστήσει πλέον την κοινή κατοικία έτσι όπως οικοδομείται σήμερα και για το οποίο ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα;

«Ξεκινώντας από την ετυμολογία των λέξεων, οικολογική είναι η κατοικία, που οικοδομείται με γνώμονα τη λογική βιοκλιματική, η οποία σχετίζεται με τις αρχές της ανθρώπινης ζωής (του βίου) αλλά και τις αρχές του κλίματος του τόπου», εξηγεί ο κ. Τομπάζης και προσθέτει: «"Πράσινη" λέγεται γιατί εντάσσεται, σέβεται και αξιοποιεί το περιβάλλον. "Πράσινη" λοιπόν, είναι η κατοικία, που διασπάται σε αβαθείς πτέρυγες και επιτρέπει στο πράσινο -με μορφή εσοχών ή αιθρίων-να εισχωρήσει σε αυτήν, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ο απρόσκοπτος διαμπερής αερισμός, ο άπλετος φυσικός φωτισμός και ο σωστός προσανατολισμός ανάλογα με τη χρήση κάθε χώρου. Πρόκειται για αρχές που έχουν εφαρμοσθεί με τη λογική από παλιά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και στις οποίες ανατρέχουμε ακόμη και σήμερα».

Όπως αναφέρει "πράσινη" είναι η κατοικία που προσαρμόζεται σωστά στην τοπογραφία του εδάφους και αξιοποιεί τα κλιματικά δεδομένα, ενώ ανοίγεται και προς τις τέσσερις κατευθύνσεις του ορίζοντα για φυσική δροσιά ανάλογα με την ώρα και την εποχή. Είναι η κατοικία, που εξασφαλίζει σκιασμένες εξωτερικές περιοχές, ή ημιυπαίθριους χώρους προς όλους τους προσανατολισμούς, ώστε να γίνεται μεγαλύτερη εκμετάλλευση του υπαίθριου χώρου το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Είναι η κατοικία, που με αυξημένη εξωτερική θερμομόνωση, ανάλογα με την κλιματική ζώνη, κουφώματα με διπλά τζάμια, ανεμιστήρες οροφής, ανοίγματα στο ταβάνι, εξασφαλίζει για τους διαμένοντες ευχάριστη θερμοκρασία και φυσικό φως βαθιά στο εσωτερικό του σπιτιού, ακόμη κι εκεί που είναι δύσκολο να φθάσει.

Σε συνδυασμό με την κατάλληλη εξωτερική σκίαση, αλλά και με τη χρήση κουφωμάτων μεγάλων διαστάσεων για την αξιοποίηση ηλιακού φωτός, με την κατάλληλη φύτευση για φυσική σκίαση και υδάτινες διαμορφώσεις, με στέγη για τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών, ή φωτοβολταϊκών panels διασφαλίζεται η δημιουργία του κατάλληλου μικροκλίματος, που περιβάλλει το «πράσινο σπίτι».

Ο κ. Τομπάζης διευκρινίζει ότι η «πράσινη κατοικία» είναι η σύγχρονη κατοικία, που εκτός των βιοκλιματικών και πράσινων χαρακτηριστικών της πληροί όλες τις σύγχρονες, λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές. Είναι το σπίτι, που ελαχιστοποιεί την εξάρτηση από τα συμβατικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, με μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και στον βαθμό, που απαιτείται, χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μειώνει, επίσης, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του κτιρίου και κάνει ορθολογική χρήση του ύδατος για την οικιακή χρήση, την άρδευση κ.λπ. Χρησιμοποιεί, δε, υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, σε πολλές περιπτώσεις ανακυκλώσιμα, και προτρέπει σε ορθή διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Χρησιμοποιεί πρακτικές για αποφυγή απορρόφησης επιβλαβών ουσιών στο έδαφος, ενώ επιμελείται την άσκοπη σπατάλη του πολύτιμου υγρού στοιχείου στο περιβάλλον.

Καταλήγοντας, ο κ. Τομπάζης σημειώνει ότι το «πράσινο σπίτι» εκτός από την επιμέλεια του ίδιου του σχεδιασμού του, μεριμνά εξίσου σχολαστικά και για το μικρο και μακρο -περιβάλλον του, τόσο σημαντικού για όλους.