Δέκα επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νησίδα Ρεβυθούσα, ανοιχτά των Μεγάρων, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Το έργο έχει προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ, και συνίσταται στην κατασκευή δεξαμενής χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων στη Ρεβυθούσα, όπου βρίσκονται άλλες δύο δεξαμενές των 65.000 κ.μ. η κάθε μία. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων προκειμένου να εξυπηρετούνται πλοία μεταφορικής ικανότητας 180.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου, έναντι των 135.000 κ.μ. που είναι το σημερινό όριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2014.

Οι εταιρίες και κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι οι:

- FELGUERA -IHI S.A.

- TECHNIMONT SpA

- COBRA -SENER

- CONSORTIUM TGE - PARESA

- TECHNIP ITALY SpA

-CONSORTIUM POSCO E&C - INTRAKAT

- CONSORTIUM AKTOR S.A.-ENI SAIPEM S.A

- J&P AΒΑΞ AE

- JV VINCI-ENTREPOSE-TERNA S.A.

- TECHNICAS REUNIDAS S.A. - ARCHIRODON GROUP N.V.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Γιώργος Παπαρσένος δήλωσε σχετικά ότι “o μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και η παρουσία ισχυρότατων επιχειρηματικών ομίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του έργου, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη συγκεκριμένη φάση του διαγωνισμού και διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και χαμηλότερες οικονομικές προσφορές για την κατασκευή της νέας υποδομής”.

Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας αποθηκεύεται και αεριοποιείται φυσικό αέριο σε υγρή μορφή (LNG) το οποίο μεταφέρεται εκεί με πλοία, και στη συνέχεια εισάγεται στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από ανεξάρτητους εισαγωγείς φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς και η αναβάθμισή τους συνδέεται με συζητήσεις που γίνονται για εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς Βουλγαρία και Τουρκία μέσω των διασυνδέσεων που υπάρχουν ή κατασκευάζονται.