Την ευκαιρία να δουν τι συμβαίνει σε ζωντανή μετάδοση, έως και 3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δίνει στους επισκέπτες της ιστοσελίδας της η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Τα τρία streams που είναι διαθέσιμα για σχεδόν 8 ώρες την ημέρα προσελκύουν χιλιάδες θεατές – επιστήμονες και μη - οι οποίοι έχουν το σπάνιο προνόμιο να παρακολουθήσουν απευθείας την εξερευνητική αποστολή Okeanos Explorer, ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το θαλάσσιο... ριάλιτι κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές. Πολλοί είδαν, για παράδειγμα, ένα χέλι να επιτίθεται εναντίον ενός καλαμαριού και άκουσαν τα επιφωνήματα των ερευνητών όταν ανακάλυψαν ένα τεράστιο υποθαλάσσιο φαράγγι.

«Θυμίζει λίγο την αναμετάδοση αθλητικών γεγονότων», λέει στο Associated Press η Αμάντα Δημοπούλου από τη Γεωλογική Ερευνητική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μία από τους επιστήμονες που ακούγονται συχνά στα live streams καθώς εξηγούν στους θεατές τι ακριβώς βλέπουν. «Πρόκειται για μυστηριώδη οικοσυστήματα. Δεν γνωρίζουμε πάντοτε τι θα βρούμε.»

Η αποστολή του ρομποτικού βαθυσκάφους της NOAA, η οποία στοιχίζει 40.000 σε ημερήσια βάση, ολοκληρώνεται στις 16 Αυγούστου. 

Στο παρελθόν, το ίδιο σκάφος χρησιμοποιήθηκε στην εξερεύνηση του Ειρηνικού Ωκεανού, όμως οι επόμενες αποστολές θα επικεντρωθούν στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ενώ οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο... ζωντανής κάλυψης της υποθαλάσσιας δράσης, σε φαράγγι ανοιχτά του Πουέρτο Ρίκο.