Διπλάσιες αναμένεται να είναι μέχρι το 2020 οι περιοχές ανά τον κόσμο που θα πλήττονται από καύσωνες, ενώ μέχρι το 2040 θα τετραπλασιαστούν, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Γερμανία και την Ισπανία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι περιοχές αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί άνοδο των θερμοκρασιών

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εν λόγω έρευνα είναι πιο δυσοίωνα από αυτά που είχε προβλέψει η ειδική ομάδα επιστημόνων του ΟΗΕ σε σχετική έρευνα που είχε διεξάγει πέρυσι.

Στην έκθεση της Διακρατικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) δεν δινόταν ιδιαίτερη σημασία στους καύσωνες: «Είναι πολύ πιθανό η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των θερμών περιόδων να αυξηθούν στις περισσότερες περιοχές της Γης», αναφερόταν.

Οι καύσωνες κατά την καλοκαιρινή περίοδο επηρεάζουν πλέον το 5% των περιοχών στον παγκόσμιο χάρτη, αναφέρεται στην έκθεση. «Αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020 και να τετραπλασιαστεί έως το 2040».

Περιοχές, όπως η Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και των ΗΠΑ, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τους αυξανόμενους καύσωνες,. «Σε πολλές περιοχές οι πιο κρύοι μήνες του καλοκαιριού θα είναι πιο ζεστοί σε σχέση με ό,τι έχουμε ζήσει έως τώρα», εκτός εάν μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Ντιμ Κούμου, του Ινστιτούτου Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις στο Πότσδαμ.

Η IPCC αναφέρει ότι εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια να προκληθούν σοβαρές καταιγίδες, καύσωνες, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων.

Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης.