Δεκάδες τόνοι αστικών απορριμμάτων από τις χωματερές της Βουλγαρίας κατακλύζουν τον ποταμό Νέστο, δημιουργώντας μια εκτός ελέγχου ρύπανση που απειλεί το οικοσύστημα του ποταμού.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, ενώ κατά το παρελθόν το Υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει ακόμη και σε σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βουλγαρία, χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση στο πρόβλημα. 

Ειδικά φέτος ωστόσο και λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθίσταται αδύνατος ο καθαρισμός του ποταμού, με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του μεγάλου όγκου σκουπιδιών που δέχεται ο Νέστος. 

Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στις όχθες του Νέστου. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Τα σκουπίδια φτάνουν σε περιοχές που εφάπτονται με τα τελευταία σπίτια του χωριού» αναφέρει ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ποταμών, η οποία δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από τη ρύπανση. «Με την πτώση των υδάτων τα σκουπίδια μένουν στις όχθες. Έχουμε καθαρίσει δύο τρεις φορές τα τελευταία χρόνια και τώρα περιμένουμε να πέσουν τα νερά για να μπορέσουμε να πάμε να καθαρίσουμε και πάλι», προσθέτει ο ίδιος. 

Πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, απορρυπαντικών, λαδιών αυτοκινήτου, παντόφλες και μεταλλικά δοχεία υψηλής πίεσης απαρτίζουν το αποκρουστικό και αρκετά συμπαγές χαλί που καλύπτει διάφορα σημεία του Νέστου. 

«Οι περιβαλλοντικές συνθήκες διαταράσσονται, με αντίκτυπο στην ορνιθοπανίδα αλλά και την απώλεια ψαριών. Επίσης, τα βαρέα μέταλλα που καταλήγουν στο ποτάμι συσσωρεύονται και αυτά στο οικοσύστημα και περνούν στην τροφική αλυσίδα» εξηγεί η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Ελπίδα Γρηγοριάδου. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, Σταύρο Νταγλή, όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις τα νερά του ποταμού φουσκώνουν και παρασύρουν τα αστικά απορρίμματα που εναποτίθενται σε ανεξέλεγκτες χωματερές κατά μήκος του ποταμού. Τα σκουπίδια κολλάνε στις κλειστές στροφές και συσσωρεύονται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως η γέφυρα που βρίσκεται έξω από το χωριό Ποταμοί, η περιοχή Παπάδες αλλά και η λίμνη του φράγματος Θησαυρού. Στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτά τα σκουπίδια φέρουν ετικέτες με κυριλλικούς χαρακτήρες. Τα απορρίμματα μπορεί να παραμείνουν εκεί για χρόνια ή όταν ανοίξει το φράγμα να καταλήξουν στις παραλίες του Αιγαίου. 

Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τη Διεύθυνση Υδάτων και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέροντας ότι «η συγκέντρωση μεγάλου όγκου απορριμμάτων πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε μικροσκοπικό και μακροσκοπικό επίπεδο, έχει και επιπτώσεις λειτουργικές και αισθητικές στους ανθρώπους που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή αποτελούν επισκέπτες της».