Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες λένε ότι, με την άνοδο των θερμοκρασιών και την τήξη των πάγων, η Γροιλανδία μοιραία θα πρασινίσει. 

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης ρίχνουν φως στο πώς και πότε θα γίνει αυτό, με τη βοήθεια μοντέλων που προέβλεψαν την εμφάνιση δασών εκεί όπου σήμερα απαντώνται μόλις τέσσερα είδη δέντρων και μεγάλων θάμνων.

Σύμφωνα με τους δανούς ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Άαρχους, τα δάση που σήμερα καλύπτουν μικρούς θύλακες στη νότια Γροιλανδία, θα έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλα τμήματά της έως το 2100, «παρέχοντας νέες ευκαιρίες» στους κατοίκους της.

«Η Γροιλανδία είναι πιθανό να γίνει πολύ πιο πράσινη», δήλωσε ο καθηγητής Γενς-Κρίστιαν Σβένινγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Δάση αποτελούμενα από κωνοφόρα όπως αυτά που απαντώνται σήμερα στην Αλάσκα και στο δυτικό Καναδά, θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν σε μεγάλες περιοχές της.»

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, εάν οι άνθρωποι αφήσουν στην τύχη το... πρασίνισμα της νήσου, πεύκα και έλατα θα φυτρώσουν κατά τόπους, λόγω της εξάπλωσής τους από τον άνεμο και τα πτηνά, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού να μείνει «γυμνό». Οι ίδιοι προτείνουν την τεχνητή επιτάχυνση της μετανάστευσής τους, με τη φύτευση δέντρων και θάμνων.

Η ανάλυση του Σβένινγκ και της ομάδας του έδειξε ότι πολλά από τα 44 βασικά είδη βορειοαμερικανικών και ευρωπαϊκών δέντρων και θάμνων θα ευδοκιμούσαν σε μια θερμότερη Γροιλανδία, ενώ αρκετά θα μπορούσαν να τα καταφέρουν ακόμη και σήμερα.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν κατά της ανεξέλεγκτης εισαγωγής ειδών, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις, «οδηγώντας στην ανάπτυξη της Φύσης με πολύ χαοτικό τρόπο».