Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχθηκε ότι τα γυμνάσια που θα διεξαχθούν μεταξύ 2014 και 2019 θα  προκαλέσουν το θάνατο εκατοντάδων φαλαινών και δελφινιών, ενώ εκατομμύρια άλλα θα επηρεαστούν ποικιλοτρόπως, κυρίως λόγω υποθαλάσσιων εκρήξεων.

Σύμφωνα με δύο μελέτες του Πενταγώνου γύρω από τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ασκήσεων, πολλά θηλαστικά θα υποστούν βλάβες λόγω των δοκιμών υποβρυχίων ραντάρ, ενώ άλλα θα χτυπηθούν από πολεμικά πλοία. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν μέσα στην επόμενη πενταετία, ανοιχτά των ανατολικών ακτών, της νότιας Καλιφόρνια, της Χαβάης και του Κόλπου του Μεξικού.

Ο αριθμός των φαλαινών και δελφινιών που θα θανατωθούν ακουσίως υπολογίστηκε σε 341. Μόνο στις ανατολικές ακτές, 11.267 θηλαστικά θα τραυματιστούν σοβαρά και άλλα 1,89 εκατομμύρια θα τραυματιστούν ελαφρότερα, χάνοντας π.χ. την ακοή τους προσωρινά. 20 εκατομμύρια θα αλλάξουν συμπεριφορά εξαιτίας των ασκήσεων, για παράδειγμα θα εκτοπιστούν από την περιοχή τους κολυμπώντας προς διαφορετική κατεύθυνση.

Ανοιχτά της Χαβάης και της νότιας Καλιφόρνια, τα γυμνάσια ενδέχεται να προκαλέσουν 2.039 σοβαρούς τραυματισμούς, 1,86 εκατομμύρια προσωρινούς τραυματισμούς και αλλαγή συμπεριφοράς σε 7,7 εκατομμύρια θηλαστικά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο διευθυντής του τομέα ενέργειας και περιβαλλοντικής ετοιμότητας του Π.Ν. Υποναύαρχος Κέβιν Σλέιτς είπε ότι, παρά τους θανάτους και τους τραυματισμούς που αναμένεται να προκαλέσουν, οι ασκήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτικής εκπαίδευσης. «Χωρίς αυτές τις ρεαλιστικές ασκήσεις και την εκπαίδευση, οι ναύτες μας δεν μπορούν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν τις απαραίτητες ικανότητες και δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά.»

Σημειώνεται ότι πριν από πέντε χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ήρε τους περιορισμούς στη χρήση υποβρυχίων ραντάρ παρά το γεγονός ότι αυτή συνδέεται με περιστατικά θανάτωσης, απώλειας ακοής και αποπροσανατολισμού σε δελφίνια, φάλαινες και φώκιες, κρίνοντας ότι τα γυμνάσια και, γενικότερα, οι δραστηριότητες του Π.Ν. είναι σημαντικότερες από την υγεία της θαλάσσιας ζωής.