Μετά από ένα μήνα προσπαθειών τα χειρότερα πέρασαν, όμως υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες μέχρι η μεγάλη πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Ήδη πάντως, επιστήμονες ομοσπονδιακών υπηρεσιών έχουν μεταβεί στην περιοχή για να κάνουν τον πρώτο απολογισμό των καταστροφών, καθώς η περίοδος των βροχών πλησιάζει.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η πυρκαγιά που αποδίδεται σε κυνηγό, έχει μέχρι στιγμής «καταπιεί» πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Παρότι έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 80%, η πυροσβεστική δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης εξαιτίας των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και του γεγονότος ότι εστίες μαίνονται σε ιδιαίτερα δύσβατα σημεία.

Στην περιοχή μετέβη, την Κυριακή, ομάδα 50 επιστημόνων, η οποία αναμένεται να έχει έτοιμη την προκαταρκτική έκθεσή της σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στόχος τους είναι να εντοπίσουν τις περιοχές που κινδυνεύουν με διάβρωση και να προτείνουν μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις.

«Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών στην καμμένη περιοχή και να δούμε τι απειλείται: ανθρώπινες ζωές, περιουσιακά στοιχεία, πολιτιστικοί πόροι, φυσικοί βιότοποι ειδών», δήλωσε στο Associated Press ο γεωλόγος Άλαν Γκάλεγκος, ο οποίος συμμετέχει στο κλιμάκιο. «Έπειτα πρέπει να καταλήξουμε σε μια λίστα με πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης».

Μόνο το κόστος κατάσβεσης της πυρκαγιάς - της τρίτης μεγαλύτερης στην ιστορία της Καλιφόρνια - έχει υπολογιστεί σε πάνω από 89 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η αποκατάσταση των καταστροφών αναμένεται να στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια. Εκτός από δασική έκταση, κάηκαν 111 κτίσματα, ενώ εκατοντάδες άλλα εξακολουθούν να απειλούνται.

Η πυρκαγιά έφθασε επίσης να απειλεί τη βασική πηγή πόσιμου νερού για τα 2,8 εκατομμύρια των κατοίκων του Σαν Φρανσίσκο, όταν στάχτες άρχισαν να πέφτουν σε μία από τις δεξαμενές υδάτων, ωστόσο οι αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, λέγοντας ότι η ποιότητα του νερού παραμένει καλή.