Μια γιγαντιαία πολική αρκούδα παρήλασε την Κυριακή στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, με τη βοήθεια 15 xειριστών και 20 εθελοντών, προκειμένου να αφυπνίσει τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας για τα σχέδια ενεργειακών ομίλων να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της Αρκτικής καθώς οι πάγοι λιώνουν με την άνοδο των θερμοκρασιών.

Η Aurora («Αυγή») υψώνεται στα 12,5 μέτρα, φτιάχτηκε από κομμάτια παλιών πλοίων και κουρέλια, ενώ φέρει τις υπογραφές περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων υποστηρικτών της εκστρατείας εναντίον των εξορύξεων στον Αρκτικό Ωκεανό. Ο βρυχηθμός της... ηχογραφήθηκε στο στούντιο με τη βοήθεια της Μπεθ Γκίμπονς των Portishead.

«Η Αρκτική είναι ένα απίθανο μέρος, όπου ζουν πολικές αρκούδες όπως η Aurora καθώς και εκατομμύρια άνθρωποι», αναφέρει η καλλιτέχνις σε γραπτή δήλωσή της. «Τι πρέπει να γίνει ώστε μεγάλοι όμιλοι που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος να βάλουν φρένο και να αναλογιστούν την ευθύνη τους; Η μη αναστρέψιμη καταστροφή που προκαλούν εν γνώσει τους είναι ηθικά εσφαλμένη.»

Η γιγαντιαία αρκούδα, συνοδευόμενη από περίπου 3.000 διαδηλωτές, πέρασε έξω από το αρχηγείο της Shell στο Λονδίνο, μία από τις δεκάδες πόλεις παγκοσμίως, όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ο ενεργειακός όμιλος είχε ήδη δηλώσει μέσω του BBC ότι σέβεται το δικαίωμα φυσικών προσώπων και οργανισμών να εκφράζουν «ελεύθερα και ανοιχτά τις απόψεις τους για τις επιχειρήσεις» του.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αμερικανιή Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος κάλεσε τη Shell να πληρώσει 1,1 εκ. δολάρια για παραβιάσεις του Νόμου για τον Καθαρό Αέρα σε δύο εξέδρες εξόρυξης, πέρυσι, στον Αρκτικό Ωκεανό. Η υπηρεσία κατηγορεί τον όμιλο για πλημμελή έλεγχο των εκπομπών από τις εξέδρες και για υπέρβαση του ανώτατου ορίου εκπομπών στη μία από τις δύο εξέδρες, η οποία δεν αναφέρθηκε εγκαίρως στις αρμόδιες αρχές.