Τον παροπλισμό των αντιδραστήρων Νο 5 και Νο 6 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι διέταξε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο 'Αμπε.

Οι άλλοι τέσσερις αντιδραστήρες, από τους συνολικά έξι του σταθμού, ο οποίος καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, πρόκειται να διαλυθούν. Τρεις από τους τέσσερις αυτούς αντιδραστήρες έχουν ήδη υποστεί τήξη.

Ο κ. Άμπε επισκέφθηκε σήμερα τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα για να αποδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να επιλύσει την κρίση, η οποία έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εξαιτίας των διαρροών ραδιενεργού ύδατος.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του στο πυρηνικό συγκρότημα, αφότου ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, στις 26 Δεκεμβρίου. Είχε μεταβεί μια πρώτη φορά τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε πριν από δύο εβδομάδες να αναμιχθεί περισσότερο στη διαχείριση της κρίσης, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προβλήματων που προκαλούνται από την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων ραδιενεργού νερού στα υπόγεια της εγκατάστασης και στις δεξαμενές.