Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον, 16 οργανώσεις για τη διατήρηση της άγριας ζωής και αρκετές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν επένδυση ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με στόχο την καταπολέμηση της μάστιγας της λαθροθηρίας ελεφάντων στην Αφρική, την οποία τροφοδοτεί η αυξανόμενη ζήτηση για ελεφαντόδοντο.

Το σχέδιο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκαναν η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον και η κόρη της, Τσέλσι, επικεντρώνεται σε 50 «εστίες» λαθροθηρίας, στην ανατολική και κεντρική Αφρική.

Προβλέπει μεταξύ άλλων την πρόσληψη και την εκπαίδευση 3.100 δασοφυλάκων, οι οποίοι θα εργάζονται με τη βοήθεια σκύλων για να αποτρέψουν τη θανάτωση ελεφάντων με σκοπό την αφαίρεση των χαυλιοδόντων τους. Επιπλέον, αστυνομικοί και δικαστές θα εκπαιδευτούν για να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τους λαθροκυνηγούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα τελευταία 30 χρόνια, ο πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων έχει συρρικνωθεί από 1,2 εκατομμύρια μέλη σε κάτω από 420.000, ενώ μόνο πέρυσι θανατώθηκαν 35.000 ζώα.

«Εάν οι θανατώσεις δεν σταματήσουν, οι αφρικανικοί ελέφαντες των δασών εκτιμάται ότι θα έχουν αφανιστεί μέσα σε 10 χρόνια», προειδοποίησε η Χίλαρι Κλίντον. «Δεν μπορώ καν να συλλάβω το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, όμως η απώλεια αυτού του μεγαλοπρεπούς ζώου φαντάζει ως πλήγμα για τις αξίες όσων ζουν στον ίδιο πλανήτη.»

Παράλληλα με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, αφρικανικές χώρες δεσμεύτηκαν στο εξής να επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές για τη θανάτωση ελεφάντων. Από την πλευρά τους, κράτη στα οποία καταλήγουν συνήθως οι πολύτιμοι χαυλιόδοντες, ανάμεσά τους η Κίνα, το Βιετνάμ κ.α., ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τη ζήτηση, π.χ. εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για τις συνέπειες της λαθροθηρίας.