Τα ζώα δεν παύουν να μας εκπλήσσουν και τα νέα πράγματα που μαθαίνουμε γι' αυτά, έρχονται να φωτίσουν περαιτέρω τις εξελικτικές ρίζες μας.

Μερικές μαϊμούδες, όπως ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, έχουν μια πολύ ανθρώπινη συνήθεια: «συζητούν» με πολιτισμένο τρόπο, περιμένοντας η κάθε μία τη σειρά της για να «μιλήσει» στις υπόλοιπες της παρέας (με τους ήχους φυσικά που συνεννοούνται οι μαϊμούδες και όχι με ανθρώπινα λόγια!).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ασίφ Γκανζαφάρ και Ντάνιελ Τακαχάσι του πανεπιστημίου Πρίνστον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το BBC, το «Science» και το «Nature», παρακολούθησαν ένα συγκεκριμένο είδος μαϊμούδων (μαρμοζέτες ή σκιουροπίθηκους), που ζουν στα δέντρα, και κατέγραψαν τις «συνομιλίες» τους. Το πείραμα έγινε στο εργαστήριο και οι μαϊμούδες χωρίστηκαν μεταξύ τους με παραπετάσματα, οπότε η μία δεν έβλεπε την άλλη, αλλά μόνο την άκουγε.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η «συζήτηση», ακόμα κι όταν διαρκούσε μισή ώρα, δεν ήταν καθόλου χαώδης (με την μία μαϊμού να μιλάει πάνω στην άλλη), αλλά αντίθετα ακολουθούσε ένα ακριβές μοτίβο: κάθε ζώο μιλούσε, περίμενε το άλλο να «απαντήσει» και μετά από πέντε δευτερόλεπτα ξανάπαιρνε το «λόγο». Μάλιστα όταν η μία μαϊμού επιβράδυνε ή επιτάχυνε τον ρυθμό των ήχων που έβγαζε, και η «συνομιλήτριά» της προσαρμοζόταν ανάλογα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για πρώτη φορά εντόπισαν σε ζώα ένα εναλλακτικό εξελικτικό δρόμο, που παραπέμπει στον ανθρώπινο τρόπο διαλόγου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το θεωρούμε δεδομένο και αυτονόητο, όμως το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος μιλά και ακούει με τη σειρά του, αποτελεί ένα αποτελεσματικό τρόπο ανταλλαγής πληροφοριών. Φαίνεται πως και ορισμένα ζώα κάνουν κάτι ανάλογο, αν και όχι οι θεωρούμενοι στενότεροι συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες (πράγμα που αποτελεί ένα μυστήριο για τους εξελικτικούς βιολόγους). Οι χιμπατζήδες είναι ολιγόλογοι και συνήθως επικοινωνούν μόνο με χειρονομίες, γι' αυτό άλλωστε πολλοί επιστήμονες τείνουν να πιστέψουν ότι αυτές οι χειρονομίες των πιθήκων έθεσαν τα θεμέλια της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένες μαϊμούδες, αν και είναι εξελικτικά πιο μακρινοί συγγενείς μας, όχι μόνο είναι πιο ομιλητικές από τους χιμπατζήδες, αλλά έχουν βρει κι ένα τρόπο «συζήτησης» που θυμίζει κατά βάση τον ανθρώπινο (το άλλο βασικό κοινό χαρακτηριστικό των μαϊμούδων με τους ανθρώπους είναι ότι τα δύο φύλα συνεργάζονται στενά για την ανατροφή των παιδιών τους).