Στη λίστα των καρκινογόνων καταχωρήθηκε επίσημα η ρύπανση του αέρα

Στη λίστα των καρκινογόνων καταχωρήθηκε επίσημα η ρύπανση του αέρα

Η Διεθνής Υπηρεσία για τη Μελέτη του Καρκίνου (IARC) καταχώρησε τη ρύπανση του αέρα ως καρκινογόνο παράγοντα για τους ανθρώπους. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την εξέταση στοιχείων που ενοχοποιούν τη ρύπανση του αέρα για 223.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως το 2010.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η IARC επισημαίνει ότι από εδώ και στο εξής τόσο η ρύπανση του αέρα όσο και η σωματιδιακή ρύπανση καταχωρούνται στηνΟμάδα 1 με τους καρκινογόνους παράγοντες, που περιλαμβάνει πάνω από 100 καρκινογόνες ουσίες, μεταξύ των οποίων ο αμίαντος, το πλουτώνιο, ο καπνός του τσιγάρου και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτου από καρκίνο που προκαλεί κάθε χρόνο η ρύπανση του αέρα, περίπου οι μισοί εκτιμάται ότι αφορούν την Κίνα και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας που αποτελούν τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

Σημειώνεται ότι σε ξεχωριστή έκθεση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι το 90% των κατοίκων αστικών κέντρων στην Ευρώπη αναπνέει μολυσμένο αέρα με συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ανώτερες από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ειδικότερα, κατά το διάστημα 2009 – 2011 οι κάτοικοι των πόλεων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούσαν να εκτίθενται σε ποσοστό 96% σε ρύπανση του αέρα από τα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 και σε ποσοστό 98% σε υψηλά επίπεδα όζοντος, πάνω από τα ανώτατα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ολα αυτά ενώ θεωρείται ότι οι εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη κινούνται σε καθοδική τροχιά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο