Ο εντοπισμός και η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στη διαχείριση των φυσικών πόρων, που θα προσφέρουν οφέλη στους πολίτες, βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνούς ημερίδας με θέμα "Διακυβέρνηση και καινοτομία. Μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων", που διοργανώθηκε από το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (ΔΚΠ) με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φορέων και εκπροσώπων εταιρειών.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΔΚΠ, καθηγητής Γεώργιος Ζαλίδης επισήμανε πως η δημιουργία του Κέντρου γεννήθηκε από την αναγκαιότητα για διαπεριφεριακή, διακρατική και διεθνή συνεργασία και δράση, με έμφαση στην ανάπτυξη της επιστημονικής και ερευνητικής τεχνολογίας για τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Το ΔΚΠ, εξήγησε ο κ. Ζαλίδης, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, καθώς και επιχειρήσεις. Η αποστολή του ΔΚΠ είναι η υποστήριξη της δομής της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η πράσινη οικονομία και η αειφόρος ανάπτυξη.

Δυο παραδείγματα, όπου η βοήθεια του Κέντρου στάθηκε σημαντική, ήταν στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στον Νέστο, όταν καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα καδμίου, και στις αλυκές Μεσολογγίου, όπου παρατηρήθηκε θεαματική βελτίωση στην ποιότητα του παραγόμενου αλατιού.

Τις δυο αυτές περιπτώσεις παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ ΑΕ Γιάννης Μιχαηλίδης και της ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ Νικόλαος Κοροβέσης.

Την ανάγκη βελτίωσης της διακυβέρνησης σε περιφερειακό επίπεδο, υπογράμμισε ο Αθανάσιος Καρούντζος, πρόεδρος του ΔΚΠ και γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. «Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει τι κράτος θέλουμε να φτιάξουμε», τόνισε ο κ. Καρούντζος, προσθέτοντας πως όποιες μεταρρυθμίσεις γίνονται, είναι αναγκαίο να βασίζονται στις αρχές πρώτα της αξιολόγησης και δεύτερον της καινοτομίας.

Σε μια ορθολογική πολιτική που θα εξασφαλίζει αειφορία στους υδάτινους πόρους των νησιών, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, σημειώνοντας ότι τα νησιά θα ωφεληθούν οικονομικά αν εκμεταλλευτούν τις θερμές πηγές, τη μεταλλευτική δραστηριότητα, τον τουρισμό σε περιοχές φυσικού κάλους, καθώς και την πράσινη ανάπτυξη με τη δημιουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η κ. Καλογήρου ανακοίνωσε πως το ΔΚΠ θα λειτουργήσει το πρώτο του γραφείο στη νησιωτική χώρα στη Λήμνο.

Η πρόβλεψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών ρύπανσης είναι υλοποιήσιμη μέσω καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων, όπως δίκτυα τηλεμετρίας και διαδραστικά συστήματα πληροφοριών, ανέφερε ο γενικός διευθυντής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Διονύσης Παναγιωτόπουλος.

Τη σημασία της ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν περιβαλλοντικά ζητήματα και να αναπτύσσουν σχέδια διαχείρισης μαζί με την τεχνογνωσία του ΔΚΠ, έθιξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα Τόμας Κρίσμαν, μεταφέροντας παραδείγματα από άλλες χώρες, όπως η Κόστα Ρίκα. Τα μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου του ΔΚΠ, με τη σειρά τους, θα προτείνουν και θα εντοπίζουν ευκαιρίες για την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, τονίζοντας τα οφέλη για τους πολίτες.

Τα νέα προϊόντα γεωσκόπησης ανοίγουν νέους δρόμους για την εφαρμογή δράσεων στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας, της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων, της κλιματικής αλλαγής, της υγείας και της πολιτικής προστασίας, επισήμανε η Μπάρμπαρα Ράιαν, γενική διευθύντρια της Διακυβερνητικής Ομάδας Παρατήρησης της Γης -GEO (Intergovernmental Group on Earth Observations)- των Ηνωμένων Εθνών.