Μικροσκοπικές νυχτερίδες στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική χρησιμοποιούν φύλλα που δεν έχουν ανοίξει ακόμη και σχηματίζουν φυσικά χωνιά ως βοήθημα ακοής, υποστηρίζει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κόστα Ρίκα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χάρη στο κωνοειδές τους σχήμα τα φύλλα παίζουν τον ρόλο ενισχυτικού οργάνου ακοής, παρόμοιο με το χαρακτηριστικό χωνί ακοής που χρησιμοποιείτο πριν από δεκαετίες ως βοήθημα για τα άτομα με ακουστικά προβλήματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μικροσκοπικά θηλαστικά τρύπωναν ανά πέντε ή έξι στο εσωτερικό των πράσινων «χωνιών»-φυτών. Τα φύλλα των φυτών που επιλέγουν οι νυχτερίδες παραμένουν «κλειστά» για περίπου μία ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι μόλις ξετυλιχτούν, τα νυχτόβια θηλαστικά θα πρέπει να αναζητήσουν νέα... στέγη.

Φίλη μου, είσαι εδώ;

Οι νυχτερίδες του Σπιξ, όπως ονομάζονται, χρησιμοποιούν ένα μοναδικό σύστημα κοινωνικής «δικτύωσης» μεταξύ τους προκειμένου να εντοπίσουν πού βρίσκεται μια ομάδα ομοειδών τους. Οι νυχτερίδες εκτός των φύλλων στέλνουν ένα ηχητικό μήνυμα και οι «φίλες» τους από το εσωτερικό των φύλλων ανταποκρίνονται σε αυτό. Αναπαράγοντας το περιβάλλον του τυλιγμένου φύλλου στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ένταση του καλέσματος των εξωτερικών νυχτερίδων μεταφερόταν ενισχυμένη στις κρυμμένες νυχτερίδες χάρη στο κωνοειδές σχήμα της κρυψώνας τους. Παρ' όλα αυτά, οι κρυμμένες νυχτερίδες φάνηκε ότι δεν ήταν σε θέση να κατανοήσουν κατά πόσο τα ηχητικά μηνύματα ανήκαν σε «φίλες» τους ή σε άγνωστες νυχτερίδες.

Αυτό, κατά τους ειδικούς, συμβαίνει γιατί παρά την ενίσχυση του ήχου, το ρολαρισμένο φύλλο αλλοιώνει τον ήχο. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ακριβώς επειδή τα μηνύματα που στέλνουν οι νυχτερίδες μεταξύ τους διαφέρουν από ομάδα σε ομάδα, γίνονται αντιληπτά από τα μέλη παρά την αλλοίωση του ήχου. Με τη βοήθεια των νέων ευρημάτων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να κατανοήσουν καλύτερα τον κώδικα επικοινωνίας των νυχτερίδων αλλά και τη φυσιολογία των φυτών στα οποία φωλιάζουν και πώς αυτά επηρεάζουν την «κοινωνικοποίησή» τους.