Στο φουλ αναμένεται να δουλέψουν και τον φετινό χειμώνα τζάκια και σόμπες, αφού το επίδομα θέρμανσης δεν θα βοηθήσει τα νοικοκυριά ώστε να αγοράσουν το πανάκριβο πετρέλαιο, με την αιθαλομίχλη να ετοιμάζεται να κάνει την επανεμφάνισή της στα αστικά κέντρα, με τα πρώτα κρύα.

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη το «καλό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία θα θέσουν σε εφαρμογή ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχων όσον αφορά την καταλληλότητα των συσκευών θέρμανσης και καύσιμης ύλης, η αιθαλομίχλη δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Αντιθέτως, οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων από τζάκια και σόμπες, ακόμη και στην περίπτωση που φέρουν τις καλύτερες προδιαγραφές, είναι 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που εκπέμπει ένας συμβατικός λέβητας πετρελαίου.

Παράλληλα, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από ένα ενεργειακό τζάκι είναι είναι 50 φορές μεγαλύτερη από αυτή που επιφέρει ένας λέβητας.

Στην αγορά επικρατεί ασυδοσία σε 100 δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταία χρόνο σε 60 προϊόντα εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης, το ποσοστό παραβατικότητας έφθασε το 60%. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αφού το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι αποδυναμωμένο, όπως και οι αρμόδιοι μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον θυσία στις απαιτήσεις της τρόικας.