Οι αναδασωτικές εργασίες του Ιδρύματος "Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα" συνεχίζονται τον Μάρτιο στην Ξάνθη, τη Νιγρίτα Σερρών, στο Καστελόριζο, την Άρτα, στην περιοχή του Ταϋγέτου, στον Δήμο Στροβόλου της Κύπρου ενώ υπό διοργάνωση τελούν δενδροφυτεύσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στις 21 Μαρτίου 2011, θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση στην Ξάνθη σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Μ. Στυλιανίδη προς τιμήν του αείμνηστου δημοσιογράφου στην Washington Λάμπρου Παπαντωνίου. Επιπλέον, τον ερχόμενο Νοέμβριο θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αβδήρων και τον Δήμαρχο κ. Β. Τσολακίδη πάρκο που θα φέρει το όνομά του στον οικισμό της Μάνδρας όπου και αναπαύεται.

Στις 22 Μαρτίου 2011 θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση στην περιοχή "Αλώνια" της Τοπικής Κοινότητας Τριανταφυλλιάς στο Δήμο Βισαλτίας Σερρών με τη συμμετοχή εθελοντών και μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δημητριτσίου, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της περιοχής αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στη δενδροφύτευση στο Καστελόριζο η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου 2011 θα παραστούν δήμαρχοι άλλων περιοχών με τις οποίες συνεργάζεται το ϊδρυμα και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας. "Είμαστε πραγματικά συγκινημένοι και ευχαριστούμε την 'Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού' και τον πρόεδρό της Δρ Κώστα Σ. Πασχαλίδη που συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της δενδροφύτευσης καθώς και τον Δήμαρχο Μεγίστης κ. Πανηγύρη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου κ. Μ. Αμύγδαλο για αυτή τη συνεργασία. Παροτρύνουμε εθελοντές και ενδιαφερόμενους πολίτες να παραβρεθούν σ' αυτή", λέει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Θ. Σπυρόπουλος,

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεργασία του ιδρύματος με Δήμο της Κύπρου. Συγκεκριμένα ο Δήμος Στροβόλου διοργανώνει σειρά δενδροφυτεύσεων για την αξιοποίηση 7 νέων χώρων πρασίνου. Στις δενδροφυτεύσεις θα συμμετάσχουν περιβαλλοντικές ομάδες από σχολεία του Δήμου, το Κίνημα Οικολόγων, δημότες και το προσωπικό του Κλάδου Κήπων και Πρασίνου του Δήμου.

Θα ακολουθήσουν δενδροφυτεύσεις στον Δήμο Άρτας, στον Δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και στην Αιανή Κοζάνης όπου το ϊδρυμα στηρίζει τη συνέχιση της εργασίας της επιστημονικής φύτευσης στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Λ΄ ΕΠΚΑ Δρ. Γ. Καραμήτρου - Μεντεσίδη.

Να κηρυχθεί ο Ταΰγετος Εθνικό Πάρκο

Στον Ταΰγετο πραγματοποιήθηκαν ήδη τρεις αναδασωτικές εξορμήσεις τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Κατά την τρίτη και μεγαλύτερη δενδροφύτευση η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη καθώς ξεπέρασε τους 400 εθελοντές και φυτεύθηκαν 11.000 δένδρα μαύρης πεύκης. Τη δενδροφύτευση διοργάνωσε η "Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο" και συμμετείχαν σε αυτή πλήθος περιβαλλοντολογικών και πολιτιστικών συλλόγων, ο ΣΚΑΙ και πολίτες κάθε ηλικίας, Μεσσήνιοι και Λάκωνες. Η "Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο" συνεχίζει τον αγώνα της, μετά το κλείσιμο της χωματερής Παλιάς Μαραθόλακκας από 19.10.2010, για το θέμα της αποτροπής εγκατάστασης κινητής μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας στη θέση Νέα Μαραθόλακκα σε δασική έκταση 31 στρεμμάτων -δίπλα από την παλιά χωματερή- όπου υπολογίζεται ότι θα επεξεργάζονται περίπου 200 τόνοι ημερησίως. Οι συνεργάτες μας στη Μεσσηνία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για να κηρυχθεί ο Ταΰγετος Εθνικό Πάρκο. Η σχετική μελέτη είναι έτοιμη και απομένει η υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Πληροφορίες για τους εθελοντές:

Οι δενδροφυτεύσεις στο Καστελόριζο, την Ξάνθη, στη Νιγρίτα Σερρών, στην Άρτα και στα Άβδηρα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την 'Εταιρεία Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού'. Για συμμετοχή στις εν λόγω δενδροφυτεύσεις επικοινωνήστε με την Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού στα: +30 2321 500000 ή στο τηλέφωνο 6998070600 ή με τους κατά τόπους Δήμους. Για την περιοχή Ταϋγέτου επικοινωνήστε στο 6978030105. Για τις υπόλοιπες δενδροφυτεύσεις με τους Δήμους ή τους φορείς διοργάνωσης ή με τα γραφεία μας στο Σικάγο.

plantyourrootsingreece.org