Πολλοί ήταν οι τυχεροί σε όλο τον κόσμο που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ασυνήθιστη «υβριδική» έκλειψη Ηλίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Η υβριδική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται με έναν τρόπο κατά τον οποίο η σκιά του φεγγαριού υπολείπεται της επιφάνεια της Γης, αφήνοντας ένα λαμπρό δακτύλιο φωτός γύρω από το περίγραμμα της σελήνης. Καθώς εξελίσσεται η έκλειψη κατά μήκος της γήινης επιφάνειας, η σκιά φτάνει σε αυτή δημιουργώντας ολική έκλειψη ηλίου, επισημαίνει η NASA.

Το φαινόμενο της υβριδική έκλειψης ονομάστηκε έτσι καθώς η έκτασή της ανά τον κόσμο ποικίλει. Παραδείγματος χάρη, στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής και στο βόρειο μισό της Νότιας, οι πολίτες είδαν έναν λαμπρό ήλιο με μερική έκλειψη μόνο την αυγή.

Ωστόσο, σε περιοχές όπως την ισημερινή Αφρική η έκλειψη εθεάθη ως ολική για ένα περίπου λεπτό, ενώ στη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή είδαν απλά μία μερική έκλειψη Ηλίου.

Στην Ελλάδα η έκλειψη ήταν ορατή ως μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη. Σε άλλες περιοχές του κόσμου η έκλειψη έγινε αντιληπτή ως ολική.

Σύμφωνα με τη NASA, ο τύπος της έκλειψης, ο «υβριδικός» είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο τελευταία φορά συνέβη τον Απρίλιο του 2005, ενώ η επόμενη δεν θα γίνει πριν από το 2023.

Αυτή ήταν και η τελευταία έκλειψη Ηλίου της χρονιάς και οι φωτογράφοι δεν έχασαν την παραμικρή ευκαιρία να απαθανατίσουν το φαινόμενο.