Με 5.000 νέους μπλε κάδους και δέκα ειδικά απορριμματοφόρα ο δήμος Θεσσαλονίκης μπαίνει δυναμικά στη «μάχη» της ανακύκλωσης.

Ο «εφοδιασμός» της πόλης αναμένεται να γίνει μετά την υπογραφή σύμβασης, εξαετούς διάρκειας, μεταξύ της διοίκησης του δήμου και της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Η Ε.Ε.Α.Α. θα αναλάβει να δώσει στο δήμο Θεσσαλονίκης τους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης και τα οχήματα, τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό της αντιδημαρχίας Καθαριότητας. Επιπλέον, προσωπικό της Ε.Ε.Α.Α. θα επισκεφτεί τα νοικοκυριά του κεντρικού δήμου για να μοιράσει τις πλαστικές τσάντες ανακύκλωσης και να ενημερώσει τους πολίτες για την όλη προσπάθεια.

Το θέμα της ανακύκλωσης, όπως και της καθαριότητας στην πόλη, αποτελεί προτεραιότητα για τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη και θα συζητηθεί στις 14 Μαρτίου, στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αφού το θέμα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, αναμένεται υπογραφεί και η σύμβαση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η τοποθέτηση των μπλε κάδων στα πέντε δημοτικά διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά από το καλοκαίρι του 2011. Έως τώρα στο Α’ και το Ε’ διαμέρισμα η ανακύκλωση «βάρυνε» τον δήμο και υπήρχαν ξεχωριστοί κάδοι για το χαρτί, το γυαλί και το πλαστικό.

Πλέον, τα ειδικά οχήματα συλλογής θα μεταφέρουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων στα Κέντρα Διαλογής που λειτουργούν για το σκοπό αυτό. Εκεί τα υλικά θα διαχωρίζονται, τα ανακυκλώσιμα (πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος) θα ξεχωρίζονται ανά υλικό και θα οδηγούνται προς δεματοποίηση για να μπορούν να αξιοποιηθούν από τα αντίστοιχα εργοστάσια σε χρήσιμα υλικά.

«Το 60% - 65% των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Με την ανακύκλωση θα έχουμε διπλό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος. Πρώτον διότι δεν θα μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα στο ΧΥΤΑ και δεύτερον λιγότερα σκουπίδια», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Στάθης Αβραμίδης.