Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο αποκολλήθηκε τον Ιούλιο από τον παγετώνα Pine Island  και τώρα εκφράζονται φόβοι από τους επιστήμονες για είσοδό του σε πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς

Το παγόβουνο ανέλαβαν να παρακολουθήσουν βρετανοί ερευνητές με τις πιο πρόσφατες εικόνες να δείχνουν κάποια χιλιόμετρα νερού ανάμεσα στο παγόβουνο, που εκτιμάται πως έχει έκταση περίπου 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και τον παγετώνα από το οποίο προέρχεται.

«Μετά τη διαπίστωση πως η ρωγμή διέτρεχε όλη αυτή την πλευρά, τον Ιούλιο, το παγόβουνο παρέμενε ‘ενωμένο’ επειδή ήταν ακόμα χειμώνας στην Ανταρκτική», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Grant Bigg από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.

«Αλλά τις τελευταίες ημέρες άρχισε να σπάει και πλέον υπάρχει ένα με δύο χιλιόμετρα νερού ανάμεσα στο παγόβουνο και τον παγετώνα», πρόσθεσε. «Συχνά χρειάζεται πολύς χρόνος ώστε ένα παγόβουνο να βγει από τον Κόλπο Pine Island αλλά όταν αυτό συμβεί είναι πιθανό να κατευθυνθούν ανατολικά κατά μήκος της ακτής ή να κάνουν κύκλους στο κύριο τμήμα του Νότιου Ωκεανού».

Αν όντως το παγόβουνο, που έχει περίπου το μέγεθος της Σιγκαπούρης, ακολουθήσει αυτή την πορεία, μπορεί να βρεθεί στο δρόμο διεθνών θαλάσσιων οδών.