Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρσοβία, το Climate Change Performance Index 2014, μια αξιολόγηση και κατάταξη των 58 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σε σχέση με τις επιδόσεις τους γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως και πέρυσι, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται πως έχει «πολύ κακές» επιδόσεις και αξιολογείται ως η δεύτερη χειρότερη χώρα της ΕΕ καταλαμβάνοντας την 47η θέση, πάνω μόνο από την Εσθονία που βρίσκεται στην 55η θέση.

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η χώρα μας δεν καταφέρνει να βελτιωθεί έχοντας καταλάβει στη σειρά την 33η, 41η, 47η και 47η θέση. Σε ό,τι αφορά σε επιμέρους δείκτες, είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα αξιολογείται θετικά στην εξέλιξη των εκπομπών από τα κτίρια και την αεροπλοΐα (9η και 11η θέση αντίστοιχα) ενώ εξαιρετικά κακή είναι η βαθμολογία της στις διεθνείς και στις εθνικές πολιτικές για το κλίμα (54η και 59η θέση αντίστοιχα).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τις καλύτερες επιδόσεις έχει η Δανία, ακολουθούμενη από τη Βρετανία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία. Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις καθώς ευρωπαϊκές είναι 9 από τις 12 χώρες με «καλές» επιδόσεις και 11 από τις 15 με «μέτριες» επιδόσεις. Η Γερμανία παρουσίασε σημαντική πτώση από την 8η στη 19η θέση λόγω της ανάσχεσης της φιλοδοξίας των εθνικών πολιτικών της και των εμποδίων που έθεσε σε ευρωπαϊκές πολιτικές όπως το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών και οι προδιαγραφές για τις εκπομπές οχημάτων. Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, παραμένουν πρακτικά αμετάβλητες στην κατάταξη σε ιδιαίτερα χαμηλές θέσεις (46η και 43η θέση αντίστοιχα).


Η αξιολόγηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων Climate Action Network (CAN), μέλος του οποίου είναι και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Για την κατάταξη χρησιμοποιούνται συνολικά 15 δείκτες στις εξής 5 κατηγορίες: επίπεδα εκπομπών, εξέλιξη εκπομπών, ΑΠΕ, εξοικονόμηση και πολιτικές. Οι αξιολογητές επέλεξαν να αφήσουν κενές τις 3 πρώτες θέσεις της κατάταξης καθώς καμία χώρα δεν αξιολογείται πως έχει «πολύ καλές» επιδόσεις για το κλίμα κι επομένως οι 58 χώρες κατατάσσονται στις θέσεις 4-61.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι υφιστάμενες πολιτικές των χωρών είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη μιας τροχιάς μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών, ικανής να συγκρατήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2oC, όπως άλλωστε προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.