Οι μεγάλες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση (WWF), ανακοίνωσαν σήμερα ότι εγκαταλείπουν την διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται στην Βαρσοβία, επειδή "δεν έχει κανένα αποτέλεσμα".

Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση στο πλαίσιο των μεγάλων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

"Οι οργανώσεις και τα κινήματα που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις τέσσερις γωνιές του κόσμου αποφάσισαν να κάνουν μια καλύτερη χρήση του χρόνου τους αποσυρόμενες από τις συνομιλίες στην Βαρσοβία", αναφέρουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους.

"Αυτή η διάσκεψη της Βαρσοβίας, η οποία θα έπρεπε να σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στην μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα", συνεχίζουν η Greenpeace, η Oxfam, WWF, το ευρωπαϊκό τμήμα της οργάνωσης Φίλοι της Γης, η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων και η Διεθνής ActionAid.

"Παράλληλα με την υπαναχώρηση της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Καναδά και την έλλειψη σημαντικής βούλησης από άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις έφτυσαν στο πρόσωπο αυτών που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή", επισημαίνει ο διευθυντής της Διεθνούς Γκρίνπις, Κούμι Ναϊντού, σε ανακοίνωσή του.

Αυτός αναφερόταν κυρίως στην έλλειψη προόδου στο θέμα της οικονομικής βοήθειας που είχαν δεσμευτεί να χορηγήσουν οι βιομηχανικές χώρες στις χώρες του νότου για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές.

Εξάλλου "η Κίνα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά δεν έχει ακόμη μεταφράσει τις εθνικές της προσπάθειες σε εποικοδομητικές δεσμεύσεις στις συνομιλίες αυτές", πρόσθεσε, κατηγορώντας επίσης την Πολωνία ότι έχει μετατρέψει αυτήν την διάσκεψη σε "έκθεση για την βιομηχανία άνθρακα".

"Πιστεύουμε σε αυτήν την διαδικασία, δεν εγκαταλείπουμε (...) αλλά η Βαρσοβία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων", πρόσθεσε.
Η διάσκεψη της Βαρσοβίας ολοκληρώνεται αύριο, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων οι οποίες αποσκοπούσαν στο να τεθούν τα θεμέλια της συμφωνίας που αναμένεται να συναφθεί το 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον κόσμο.

Έπειτα από μια νέα νύχτα συνομιλιών στην διάσκεψη της Βαρσοβίας, η Επίτροπος της ΕΕ για το Κλίνα Κόνι Χέντεγκααρντ εξέφρασε και αυτή σήμερα το πρωί την λύπη της για το γεγονός ότι "οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν".

"Δεν μπορούμε να μας επιτρέψουμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω σε σχέση με το Ντέρμπαν, θα πρέπει να προχωρήσουμε", προειδοποίησε αναφερόμενη στην διάσκεψη του ΟΗΕ το 2011 κατά την οποία η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε στον στόχο να επιτύχει μια συμφωνία για το κλίμα στην διάσκεψη που θα διεξαχθεί το 2015 στο Παρίσι.