Το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (ΣΥΔΕΣΥΣ) πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ούτως ώστε να  παταχθεί η παράνομη διακίνηση αποβλήτων, τόνισε η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, μιλώντας σε ημερίδα που έγινε σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων λειτουργίας του Συστήματος.

«Το Σύστημα Διαχείρισης θα πρέπει να θελήσει να συνεργαστεί με το ΥΠΕΚΑ, σχετικά με παράνομα κυκλώματα που διακινούν απόβλητα χωρίς παραστατικά ή χωρίς να τα έχουν αδρανοποιήσει πρώτα», είπε η κ. Καραβασίλη, ενώ προσέθεσε ότι ότι αποτέλεσμα της πρακτικής που ακολουθεί είναι «να μην ξέρουμε την ακριβή ποσότητα των αποβλήτων που οδηγούνται για ανακύκλωση και, ακόμα χειρότερα, πού πάνε τα απόβλητα».

Επισήμανε ακόμη ότι ενώ το ΣΥΔΕΣΥΣ λειτουργεί κάτω από την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ διαπιστώνονται παράνομες συνεργασίες. «Έχει ζητηθεί από το ΣΥΔΕΣΥΣ ένα νέο σχέδιο διαχείρισης, πιο αξιόπιστο, με συγκεκριμένους και σφιχτούς όρους. Το ίδιο το ΣΥΔΕΣΥΣ παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους και συγκαλύπτουν τις παρανομίες. Ίσως γιατί δε θέλουν να έρθουν σε κόντρα με τις μεγάλες εταιρείες, που συνεργάζονται. Ελπίζουμε ότι με τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ), η εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης θα προχωρήσει καλύτερα».

Η κ. Καραβασίλη σημείωσε ότι μέσα στα έξι χρόνια λειτουργίας του ΣΥΔΕΣΥΣ έχουν συσσωρευτεί πολλές καταγγελίες για παράνομη διακίνηση αποβλήτων και ένας ογκώδης φάκελος έχει κατατεθεί ήδη στον εισαγγελέα με διάφορες παραβάσεις.

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΕΔΣΑΠ, Κάτια Λαζαρίδη, είπε ότι «από το 2004 που άρχισε να λειτουργεί το ΣΥΔΕΣΥΣ ανακυκλώνεται το 25% των δημοσίων αποβλήτων και καταλήγουν 5 εκατομμύρια λιγότερα κυβικά μέτρα αποβλήτων στις χωματερές».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού (ΔΕΠ), λέγοντας ότι «ο παραγωγός έχει ευθύνη για το κόστος της "κηδείας" των αποβλήτων», δηλαδή για την ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους στην τιμή πώλησής του, δίνοντας κίνητρα για τον σχεδιασμό προϊόντων, που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Από την πλευρά του ΣΥΔΕΣΥΣ μίλησαν ο πρόεδρος, Λουκάς Χριστοδούλου, και ο γενικός διευθυντής, Ηρακλής Βονδιδάκης, οι οποίοι ενημέρωσαν για τη συλλογή, μεταφορά και διαχωρισμό των αποβλήτων από μπαταρίες και συσσωρευτές, όπως κάδμιο, νικέλιο, πλαστικό, μόλυβδο και θειικό οξύ.

Το 2004, είπαν, υπήρχαν 400 συμβεβλημένα σημεία συλλογής αποβλήτων, ενώ το 2010 ο αριθμός ανέβηκε στα 6.690. Σήμερα λειτουργούν πανελλαδικά 7 επιχειρήσεις ανακύκλωσης, 41 επιχειρήσεις συλλογής συσσωρευτών, 18 επιχειρήσεις δεύτερης αποθήκευσης και 2 επιχειρήσεις διασυνοριακής μεταφοράς συσσωρευτών νικελίου-καδμίου.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τα ο Περιβάλλον, Κώστας Καρτάλης, αναφέρθηκε στο δίπτυχο περιβάλλον - ανάπτυξη που, όπως είπε, αποτελεί μία δύσκολη σχέση και συνήθως βαίνει εις βάρος του περιβάλλοντος. Τόνισε ότι τα δύο τελευταία νομοσχέδια του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κινούνται στη στήριξη κινήτρων και δραστηριοτήτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος, τη μείωση των ρύπων και τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Ο διευθυντής λειτουργίας του COBAT Ιταλίας (αντίστοιχο του ΣΥΔΕΣΥΣ) Luigi DeRocchi, παρουσίασε το έργο της εταιρείας, λέγοντας ότι στην Ιταλία λειτουργούν άλλες 15 εταιρείες διαχείρισης και επιτυγχάνεται το 85% της ανακύκλωσης των μπαταριών οχημάτων.

Τέλος, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Βασίλης Μακρόπουλος, επισήμανε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τη ρύπανση αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, όπως τα καρκινογόνα μέταλλα κάδμιο και νικέλιο και τις επιπτώσεις του μολύβδου.