Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Επέζησε τελικά ο κομήτης ISON από την επαφή του με τον Ήλιο; Οι απόψεις διίστανται, ωστόσο μερίδα επιστημόνων εκτιμούν ότι η καρδιά του άντεξε από την «καυτή επαφή».

«Όπως φαίνεται, ένα κομμάτι του πυρήνα του κομήτη ISON κατάφερε να βγει από το περιήλιο και τελικά να επανεμφανιστεί» είπε ο Karl Battams, από το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και προσέθεσε ότι «πρέπει να τον παρατηρήσουμε για μερικές ημέρες για έχουμε μία ιδέα της συμπεριφοράς που θα επιδείξει».

Σε κάθε περίπτωση, η μοίρα του ISON ακόμη παραμένει αμφίβολη, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι ο κομήτης που αποτελείται από πάγο και πετρώματα δεν τα κατάφερε. 

Ο Φιλ Πλέιτ, για παράδειγμα, αστρονόμος και υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Bad Astronomy» εκτίμησε ότι ο «ότι ο κομήτης επέζησε» ανέφερε. «Ο ISON φαίνεται να έχει εξαφανιστεί στη διάρκεια των τελευταίων ωρών», δήλωσε επίσης ο Ντιν Πέσνελ, ηλιακός φυσικός, επιστημονικός υπεύθυνος του «Solar Dynamics Observatory» (SDO) ενός δορυφόρου της NASA για την επίβλεψη του ήλιου.

O ISON πέρασε σε απόσταση 730.000 μιλιών από την απόσταση του Ήλιο την Πέμπη με τη NASA  και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος να τον παρακολουθούν στενά.  Οι κομήτες πρακτικά είναι μεγάλα σώματα που αποτελούνται από πάγους και βράχια και κάποιοι από αυτούς έχουν διάμετρο πολλών χιλιομέτρων. 

Όταν βρίσκονται κοντά στον ήλιο υπερθερμαίνονται και αφήνουν πίσω τους μία ουρά από αέρια μεγάλου μήκους. 

Εξαρχής οι αστρονόμοι προειδοποιούσαν ότι ο κομήτης θα μπορούσε να καταστραφεί από την ακραία θερμοκρασία, έως και 4.900 βαθμούς Κελσίου, αλλά και από τις παλιρροϊκές δυνάμεις που δεχόταν από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου.

Η ελπίδα ήταν ότι ο ISON θα έβγαινε αλώβητος από το καυτό ραντεβού, οπότε η ουρά του θα έπαιρνε γιγάντιες διαστάσεις και θα ήταν καθαρά ορατή με γυμνό μάτι. Κάθε πρωί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο πριν από το ξημέρωμα, ο κομήτης θα εμφανιζόταν χαμηλά στον ανατολικό ουρανό.

Το εάν τελικά επέζησε μένει να αποδειχθεί στην πράξη τις επόμενες ημέρες...

TAGS