Την ευκαιρία να χαρούν τον αναβαθμισμένο Ζωολογικό Κήπο της Λεμεσού, έχουν όσοι θα τον επισκεφθούν κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Γιορτάζοντας ήδη ενάμιση χρόνο πετυχημένης λειτουργίας μετά τη σύγχρονη ανακατασκευή του με βάση την οδηγία της ΕΕ, ο Κήπος παρουσιάστηκε πρόσφατα στολισμένος και ...συντονισμένος με το πνεύμα των ημερών.                         

Ο Διευθυντής του Ζωολογικού Κήπου της Λεμεσού κ. Λάμπρος Λάμπρου, εγκαινιάζοντας τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του Κήπου, δήλωσε πως οι Υπηρεσίες συνεχίζουν με σοβαρότητα και πείσμα την ολοκλήρωση του στόχου,  να καταστεί ο Ζωολογικός της Λεμεσού  ένας από τους αξιόλογους Ζωολογικούς Κήπους της Ευρώπης, παρά τη μικρή του έκταση.

Το πρόγραμμα της περαιτέρω αναβάθμισης

Σύντομα παραδίδεται  το έργο της εγκατάστασης και λειτουργίας των ειδικών φίλτρων καθαρισμού της λίμνης των ιπποπόταμων, όπου οι ιπποπόταμοι θα συμβιώνουν με ψάρια, υδρόβια πουλιά και αντιλόπες δίνοντας ζωή στον χώρο της Αφρικής. Πολλοί Ζωολογικοί κήποι διατηρούν  τους Πυγμαίους Ιπποπόταμους σε ξεχωριστούς χώρους από άλλα είδη. Ο Κήπος της Λεμεσού θα γίνει από τους λίγους, που θα φιλοξενεί και θα επιδεικνύει ένα έκθεμα με διάφορα είδη  συμπεριλαμβανομένου του Πυγμαίου Ιπποπόταμου που διαβιούν αρμονικά μαζί. Και σε περιβάλλον παρόμοιο με το φυσικό τους.

Στον επερχόμενο χρόνο προγραμματίζεται η δημιουργία ενός σύγχρονου  βιότοπου του Αμαζονίου, σ’ ένα έκθεμα «μανγκρόβιου» ενυδρείου που θα περιλαμβάνει 32 διαφορετικά είδη ψαριών. Γίνονται προσπάθειες για την εφαρμογή του συστήματος υδρονέφωσης –έλεγχος θερμοκρασίας , περιορισμός σκόνης, απόσμησης, με σκοπό τη δημιουργία ενός  δροσερού και ευχάριστου περιβάλλοντος για τα ζώα και επισκέπτες κατά τη διάρκεια των ψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Σειρά στις επί πλέον αναβαθμίσεις του Κήπου θα πάρει η κατασκευή κατάλληλου χώρου φιλοξενίας αφρικάνικων πιγκουίνων. Απώτερος στόχος, δηλώνει ο Διευθυντής του Ζωολογικού, είναι η ένταξη του Κήπου της Λεμεσού στον Σύνδεσμο  Ευρωπαϊκών Ζωολογικών Κήπων και ενυδρείων. Δίνονται οι κατευθύνσεις ώστε να καταστεί ένα αξιόλογο κέντρο προστασίας και αναπαραγωγής άγριων ζώων που τείνουν με εξαφάνιση, αλλά κι ένα ευχάριστο κέντρο αναψυχής και ξεκούρασης για όλους τους επισκέπτες ντόπιους και ξένους. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Κήπου «παίρνει σάρκα και οστά» με διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά ταΐσματα και ενημερώσεις  σε προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. 

Φωταγωγήθηκε το δέντρο του Κήπου

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου έγινε η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, εντός του Ζωολογικού Κήπου της πόλης Ο Διευθυντής του Κήπου κ. Λάμπρος Λάμπρου ευχαρίστησε για τη γιορτή και τον γιορτινό διάκοσμο, τους συνεργάτες του, το προσωπικό του Κήπου αλλά και τους χορηγούς, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού και την Αμερικανική Ακαδημία. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη σχολή LTAS και στα παιδιά που παρουσίασαν όμορφα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.