Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στη Γη αναφέρει ότι η ζωή δεν είναι προϊόν του πλανήτη μας αλλά τουλάχιστον τα δομικά της υλικά έφτασαν εδώ με αστεροειδείς ή κομήτες βρίσκοντας φιλόξενο περιβάλλον.

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση είναι πολύ πιθανό να υπήρξε το αντίστροφο δρομολόγιο, δηλαδή να έφυγε ζωή από τη Γη και να κατέληξε σε έναν πλανήτη ή δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτό πιθανότατα συνέβη όταν έπεσε στη Γη ο τεράστιος αστεροειδής που πιστεύεται ότι οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Όπως αναφέρει το tovima.gr η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από περίπου 66 εκ. έτη ένας αστεροειδής με διάμετρο δέκα χλμ έπεσε σε μια περιοχή της Κεντρικής Αμερικής και πιο συγκεκριμένα στο σημερινό Μεξικό.

Η σύγκρουση ήταν κολοσσιαία με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν περίπου ένα δισ. φορές μεγαλύτερη από εκείνη των δύο ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι!

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης εξώθησαν σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς τους δεινοσαύρους σε εξαφάνιση βάζοντας τέλος στην κυριαρχία τους στον πλανήτη και επιτρέποντας έτσι σε άλλα είδη ζώων να αναπτυχθούν και να «ανθίσουν», ανάμεσα στα οποία και τα θηλαστικά.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ μελέτησαν την πτώση του συγκεκριμένου αστεροειδή και διεύρυναν το πεδίο της έρευνάς τους όχι μόνο στις επιπτώσεις της πρόσκρουσης επί της Γης, αλλά αν και εκτός αυτής. Είναι δεδομένο ότι η τρομερή σύγκρουση εκτόξευσε στο Διάστημα μεγάλες ποσότητες πετρωμάτων, εδάφους και γενικότερα υλικών της Γης.

Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα πετρώματα περιείχαν κάποιους μορφές ζωής, κάποιους ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι όχι μόνο επιβίωσαν της σύγκρουσης αλλά κατάφεραν να επιβιώσουν και στο μη φιλικό για τη ζωή διαστημικό περιβάλλον.

Σύμφωνα τουλάχιστον με αυτές τις προσομοιώσεις τα πετρώματα πρέπει να έφτασαν και να έπεσαν σε σημεία του ηλιακού μας συστήματος όπου οι οργανισμοί που περιείχαν θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει 50% πιθανότητα, τα πετρώματα που μετέφεραν ζωντανούς οργανισμούς να έπεσαν στον Αρη και την Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία στο υπέδαφος του οποίου πιστεύεται ότι υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός.

«Θα είναι μεγάλη έκπληξη για μένα αν τελικά δεν έφτασε η ζωή από τη Γη στο Αρη. Ακόμη και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις και προβλέψεις οι πιθανότητες να έφτασαν στον ωκεανό της Ευρώπης και να εξακολουθούν να ζουν εκεί μορφές ζωής από τη Γη είναι αυξημένες» αναφέρει η Ρέιτσελ Γουόρθ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrobiology».

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι αν τελικά το σενάριο ότι έφτασε στον Αρη ζωή από τη Γη ως απόρροια του συγκεκριμένου συμβάντος αποδειχθεί αληθινό, αυτό δεν αναιρεί την πιθανότητα ότι η ζωή στη Γη έφτασε με τον ίδιο τρόπο από τον Αρη πριν από δισεκατομμύρια έτη.