Οι επιστήμονες περιγράφουν συστάσεις για την προστασία των φαλαινών και άλλων θαλάσσιων ζώων από τις υποθαλάσσιες εκρήξεις που δημιουργούνται κατά τις σεισμικές έρευνες για την εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το National Geographic, οι εμπειρογνώμονες έχουν συνεργαστεί με βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να αναπτύξουν έναν οδηγό με στόχο τη βήμα-βήμα τη μείωση των επιπτώσεων της ηχορύπανσης που προέρχεται από θαλάσσιες σεισμικές έρευνες για τις φάλαινες και άλλα θαλάσσια είδη. 

Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού "Aquatic Mammals" ήταν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και της Ρωσικής κοινοπραξίας Sakhalin Energy Investment.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ηχητικά ξεσπάσματα - που μπορεί να φτάσουν 250 ντεσιμπέλ , αρκετά δυνατά για να ανιχνευθούν 2.500 μίλια ( 4.000 χιλιόμετρα ) μακριά - μπορούν να διαταράξουν ή ακόμη και να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή . Για παράδειγμα , οι φάλαινες βασίζονται σε ήχους για την επικοινωνία , την πλοήγηση και την αναζήτηση τροφής , έτσι ώστε η έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει άγχος και αλλαγές συμπεριφοράς, να επηρεάσει την αναζήτηση τροφής ή να προκαλέσει την άμεση σωματική βλάβη.

Οι επιστήμονες συστήνουν,  πριν  ακόμη σταλούν τα πλοία σε κάποια περιοχή, οι εταιρείες να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για την υποθαλάσσια ζωή σε αυτήν. Να μπορούν να γνωρίζουν ποια ζώα θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί κατά τη διάρκεια της έρευνας και, ποτε είναι δυνατόν , οι έρευνες να διεξάγονται όταν είναι απόντα τα μεγάλα κοπάδια και να να μην πραγματοποιούνται κατά μήκος της διαδρομής της μετανάστευσης τους .