Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει για εφέτος σειρά αποστολών με στόχο τη μελέτη του πλανήτη μας. 

Μπορεί η NASA να έχει ως βασική αποστολή την εξερεύνηση του Διαστήματος αλλά, όπως αποδεικνύεται, έχει στραμμένη την προσοχή της και στη... μητέρα Γη. 

Για το 2014 σχεδιάζονται πέντε αποστολές που έχουν ως στόχο να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη Γη, στη στεριά, στον αέρα και τη θάλασσα.

«Το 2014, θα είναι πραγματικά ένα "έτος της Γης" και η εστίαση στον πλανήτη μας θα φέρει σημαντικές διαφορές στις ζωές των ανθρώπων ανά τον κόσμο» ανέφερε ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν.

Αν δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, η πρώτη εκ των αποστολών θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου. 

Πρόκειται για μια αποστολή στην οποία η NASA συνεργάζεται με την Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία (JAXA). 

Η αποστολή θα μελετήσει τις παγκόσμιες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. 

Στη συνέχεια σειρά θα πάρει τον Ιούλιο ο δορυφόρος Carbon Observatory-2. 

Ο δορυφόρος θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα σε μια προσπάθεια να γίνει καλύτερα κατανοητό το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Ο δορυφόρος Carbon Observatory-2 λειτουργεί σε αντικατάσταση ενός παρόμοιου δορυφόρου που καταστράφηκε κατά την εκτόξευσή του το 2009.

Τον Νοέμβριο η NASA σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μέτρηση υγρασίας του εδάφους και των επιπέδων του νερού στο έδαφος. 

Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να βοηθήσουν στις αποφάσεις διαχείρισης των υδάτινων πόρων, στις προβλέψεις για την ανάπτυξη των φυτών, την αγροτική παραγωγή, τις πλημμύρες και την ξηρασία, λένε οι επιστήμονες.

Η NASA θα στείλει στον ISS όργανα παρατήρησης και μελέτης της Γης. Τα δύο πειράματα θα επικεντρωθούν στη μελέτη των ανέμων στους ωκεανούς, των νεφών και των αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της NASA, τα επόμενα χρόνια θα αποστέλλεται συνεχώς στον ISS εξοπλισμός παρατήρησης της Γης. 

Θα υπάρχει δηλαδή ένα μόνιμα εγκατεστημένο εργαστήριο μελέτης του πλανήτη μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.