Από την κορυφή των Άνδεων, 13.000 πόδια πάνω από τη θάλασσα στο νότιο Περού , ατενίζοντας ανατολικά πάνω από τα πυκνά δάση της λεκάνης του Αμαζονίου, το μόνο που βλέπει κανείς είναι ένας ορεινός πράσινος όγκος - ένα από τα πιο πράσινα μέρη του πλανήτη .

Το σημαντικό, όμως, είναι αυτό που δεν μπορεί να δεί ότι ο επισκέπτης.

Τα τροπικά φυτά έχουν αρχίσει το...τρέξιμο, προσπαθώντας να μετακινηθούν σε υψηλότερο έδαφος, όπου ο αέρας είναι αρκετά δροσερός για να διατηρηθεί η ύπαρξή τους .

«Τα περισσότερα από αυτά τα είδη δεν μπορούν να ανεχτούν την κλιματική αλλαγή, κυρίως επειδή αυτή η αλλαγή συμβαίνει τόσο γρήγορα», λέει ο Ken Feeley, τροπικός βιολόγος από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριδας στο Μαϊάμι. 

Στη ζούγκλα του Αμαζονίου μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, η «Ομάδα Έρευνας της Βιοποικιλότητας και του Οικοσυστήματος των Άνδεων», έχει χαρτογραφήσει ένα από τα μεγαλύτερα πεδία στον τομέα του είδους του για ένα ευρύ φάσμα των μελετών της κλιματικής αλλαγής .

Σύμφωνα με τη δεκαετή έρευνα του Feeley και των συνεργατών του, όπως της Miles Silman, τροπικής βιολόγου στο Πανεπιστήμιο Wake Forest, ta τροπικά είδη μανιωδώς μεταναστεύουν σε μεγαλύτερα ύψη καθώς αναπαράγονται. Αλλά δεν μπορούν να κινηθούν αρκετά γρήγορα .