Ο μακαρίτης Ιταλο-αμερικανός Φρανκ Ζάππα ως μουσικός και ως προσωπικότητα φημιζόταν πάντα για την ιδιορρυθμία του. Έτσι, και το βακτήριο που πήρε το όνομά του, κάνει παράξενα πράγματα.

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα βακτήριο που αντί να μεταφέρεται από τα ζώα ή τα φυτά στους ανθρώπους, έκανε ακριβώς το αντίθετο: πήδηξε από τον άνθρωπο στα αμπέλια! 

Ο νέος τύπος «Ζάππα» του «Propionibacterium acnes», το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση ακμής στο πρόσωπο παγκοσμίως, είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση μικροοργανισμού που μεταδόθηκε από τους ανθρώπους στα φυτά. Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών "Fondazione Edmund Mach", με επικεφαλής τον Αντρέα Καμπιζάνο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής βιολογίας "Molecular Biology and Evolution". 

«Ποτέ έως τώρα δεν είχε ανακαλυφθεί ότι ένα ανθρώπινο βακτήριο μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα φυτικό κύτταρο. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο και τελικά δίνει απάντηση στο ερώτημα που υπήρχε, αν αυτό ήταν όντως δυνατό» δήλωσε ο Αντρέα Καμπιζάνο. 

«Αυτό το βακτήριο είναι τόσο αντισυμβατικό στη συμπεριφορά του και η νέα κατοικία του (σ.σ. τα αμπέλια) είναι τόσο απρόσμενη, που σκεφτήκαμε τον Φρανκ Ζάππα. Στην πραγματικότητα, όταν το ανακαλύψαμε, παίζαμε και οι δύο ένα άλμπουμ του Ζάππα στα αυτοκίνητά μας. Το γεγονός ότι το βακτήριο ήταν τόσο ασυνήθιστο, μας έκανε να σκεφτούμε κάποιον εξίσου ασυνήθιστο και εκλεκτικό όπως ο Φρανκ Ζάππα. Θέλαμε να τον τιμήσουμε στην 20ή επέτειο του θανάτου του» δήλωσαν ο Ιταλός ερευνητής και ο συνεργάτης του Ομάρ Ρότα-Σταμπέλι. 

Το βακτήριο ανακαλύφθηκε μετά από γονιδιακή ανάλυση δειγμάτων φυτών που ελήφθησαν από διάφορες περιοχές με αμπέλια στη βορειοανατολική Ιταλία. Το βακτήριο, που κανονικά αποικίζει τα πρόσωπα των εφήβων, κατάφερε με κάποιο τρόπο να μετακομίσει στα φυτά και να προσαρμοστεί σε αυτά. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ίδιο βακτήριο να έχει μεταπηδήσει και σε άλλα φυτά, όπως επίσης να υπάρχουν και άλλα -άγνωστα μέχρι σήμερα- φυτικά βακτήρια που να έχουν ανθρώπινη προέλευση. 

Η εξελικτική ανάλυση έδειξε ότι το βακτήριο P. Zappae εμφανίστηκε πριν από περίπου 7.000 χρόνια, μια εποχή που εκτιμάται ότι έγιναν οι πρώτες καλλιέργειες αμπελιών από τους γεωργούς. Η στενή επαφή των προϊστορικών καλλιεργητών με τα φυτά -για το μπόλιασμα και κλάδεμα των αμπελιών- είναι πιθανό ότι επέτρεψε στο βακτήριο, πηδώντας από το ανθρώπινο δέρμα, να βρει νέα «στέγη» (χωρίς πάντως να προκαλεί σπυράκια και στα αμπέλια!). 

Ο συγκεκριμένος τύπος «Ζάππα» του βακτηρίου της ακμής P. acnes έχει πια προσαρμοστεί τελείως στα φυτά και δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στους ανθρώπους (άλλωστε «ζάππα» στα ιταλικά σημαίνει «τσάπα», οπότε το όνομα ταιριάζει διπλά σε ένα φυτικό πλέον βακτήριο). Επιπλέον, τα αμπέλια που έχουν πάνω τους το συγκεκριμένο βακτήριο, είναι απολύτως υγιή, ενώ δεν αποκλείεται να ωφελούνται κιόλας από την παρουσία του, σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες. Έτσι, ο Φρανκ Ζάππα μπορεί να είναι ήσυχος στον άλλο κόσμο ότι η υστεροφημία του δεν υφίσταται πλήγμα.