Υπεράκτια αιολικά πάρκα αποτελούμενα από χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να απορροφήσουν αρκετή από την ισχύ μεγάλων κυκλώνων, επιβραδύνοντας τους ανέμους τους, «δαμάζοντας» τα κύματα θυέλλης και αποτρέποντας καταστροφές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζουν επιστήμονες του Στάνφορντ.

Οι ερευνητές θέλησαν να δουν τι θα συνέβαινε εάν ένα τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο βρισκόταν στο δρόμο ενός μεγάλου κυκλώνα, όπως ο Κατρίνα που ισοπέδωσε τη Νέα Ορλεάνη το 2005. Θα καταστρεφόταν ή τα πτερύγια των ανεμογεννητριών θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να αναχαιτίσουν τον κυκλώνα;

Τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, προσομοιώνοντας τρεις κυκλώνες (τους Σάντι και Ισαάκ, του 2012, καθώς και τον Κατρίνα), έδειξαν ότι η τοποθέτηση δεκάδων χιλιάδων ανεμογεννητριών θα μπορούσε να απορροφήσει αρκετή ισχύ, ώστε να μειώσει τη μέγιστη ταχύτητα των ανέμων κατά 90 έως 150 χιλιόμετρα την ώρα και τα κύματα θυέλλης κατά 6-79%. 

«Βρήκαμε ότι όταν υπάρχουν ανεμογεννήτριες, αυτές επιβραδύνουν τους εξωτερικούς ανέμους ενός κυκλώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το ύψος των κυμάτων, κάτι που με τη σειρά του επιβραδύνει τους ανέμους ολόκληρου του κυκλώνα και τον διαλύει ταχύτερα», εξήγησε ο Μαρκ Τζέικομπσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η οποία παρουσιάζει τα συμπεράσματά της στο Nature Climate Change.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν απρόθυμες, κυρίως για πολιτικούς λόγους, να δημιουργήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα. Εκτίμησε ωστόσο ότι, στον απόηχο και της μελέτης που καταδεικνύει ότι τα οικονομικά οφέλη από τον περιορισμό των καταστροφών θα μπορούσαν να είναι τεράστια, αυξάνονται σημαντικά τα κίνητρα για επανεξέταση του ζητήματος.