Οι κουκουβάγιες του χιονιού μεταναστεύουν μαζικά

Οι κουκουβάγιες του χιονιού μεταναστεύουν μαζικά

Χιλιάδες κουκουβάγιες που ζουν στην Αρκτική, οι γνωστές «κουκουβάγιες του χιονιού», εγκαταλείπουν τις εστίες τους και μεταναστεύουν σε νοτιότερες περιοχές. Ανάλογη συμπεριφορά της χιονόγλαυκας (όπως είναι το επίσημο όνομα του πτηνού) δεν είχε παρατηρηθεί τουλάχιστον με τέτοια μαζικότητα στο παρελθόν. 

Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι και έχουν συρρεύσει στην περιοχή για να παρατηρήσουν το φαινόμενο, μαζί με πλήθος τουριστών. Δεν είναι περίεργο αφού η συγκεκριμένη κουκουβάγια είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί στο φυσικό της περιβάλλον, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν εκεί.

Ο «παράξενος» επισκέπτης

Το μήκος του σώματος της κουκουβάγιας του χιονιού φτάνει τα 70 εκατοστά ενώ το άνοιγμα των φτερών της αγγίζει τα δύο μέτρα. Ολόκληρο το σώμα της ακόμη και τα δάκτυλα των ποδιών της είναι καλυμμένα με ένα φτέρωμα που την προστατεύει αποτελεσματικά από τον πολικό χειμώνα.

Χιλιάδες κουκουβάγιες του χιονιού εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ όπως το Αιντάχο, το Μιζούρι. η Μοντάνα και οι ακτές της Μασαχουσέτης. Οι κουκουβάγιες αναζητούν τροφή σε μεγάλες φάρμες. «Αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο.
 
Είναι το σημαντικότερο γεγονός στην άγρια φύση εδώ και δεκαετίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντένβερ Χολτ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Κουκουβάγιας στη Μοντάνα.

Η αιτία

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μετανάστευση δεν οφείλεται σε κλιματικούς παράγοντες αλλά σε διατροφικούς. Οι κουκουβάγιες του χιονιού τρέφονται σε ποσοστό 90% με λέμιγκς (λέμμος), μικρά τρωκτικά που έχουν μέγεθος ανάλογο με αυτό των αρουραίων. 

Πέρυσι έκαναν την εμφάνιση τους μεγάλοι πληθυσμοί λέμιγκς στην αρκτική τούνδρα με αποτέλεσμα οι κουκουβάγιες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε τροφή.

Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σύμφωνα με tovima.gr σε μια έκρηξη αναπαραγωγής των χιονόγλαυκων. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός των νεοσσών μιας αναπαραγωγικής περιόδου στις κουκουβάγιες του χιονιού είναι κατά μέσο όρο δύο ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στους επτά νεοσσούς. 

Έτσι φέτος ο ανταγωνισμός για την αναζήτηση τροφής έγινε πολύ έντονος με αποτέλεσμα χιλιάδες κουκουβάγιες του χιονιού, στην πλειοψηφία τους νεαρές στην ηλικία, να αναζητήσουν τροφή σε άλλες περιοχές.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο