Ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα της Ευρώπης θα κατασκευαστεί στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην περιοχή Άλασσας στη Λεμεσό.

Όπως σημειώνει το κυπριακό INBusinessNews, το project θα υλοποιηθεί με κινεζικά κεφάλαια, με τη συμβολή κινεζικής κατασκευάστριας εταιρείας και τεχνογνωσία αυστραλιανής εταιρείας.

Οι πολύμηνες επαφές μεταξύ των συμβαλλομένων μερών είχαν αίσια κατάληξη με την υπογραφή καταρχήν συμφωνίας στις 12 Μαρτίου. Παρόντες στην υπογραφή του deal ήταν ο Κύπριος επιχειρηματίας που εκτός της γης εξασφάλισε και τις απαραίτητες άδειες, αλλά και χορηγία 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής τράπεζας, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας και ο πρόεδρος της αυστραλιανής εταιρείας τεχνολογίας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι συντονιστής των διαπραγματεύσεων που επέφεραν την εξόχως σημαντική για την κυπριακή οικονομία συμφωνία ήταν ο οίκος Deloitte.

Τονίζεται παράλληλα, ότι τους Κινέζους επενδυτές εντόπισε ο CIPA, ο οποίος πραγματοποίησε επαφές και πέτυχε τελικώς να τους φέρει στην Κύπρο. Μάλιστα ο Οργανισμός εδώ και δύο χρόνια προωθεί το έργο σε road shows που πραγματοποιεί στο εξωτερικό.

Πάντως, η η υπόθεση κόλλησε λόγω των εξελίξεων του περσινού Μαρτίου με τις αποφάσεις του Eurogroup, ωστόσο, τελικώς όλα κύλησαν προς θετική κατάληξη.

Το ηλιοθερμικό πάρκο επιχορηγείται με 50 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντάσσεται στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος καινοτομιών NER300 και θα έχει παραγωγική δυνατότητα 50 MW. Το συνολικό κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 185 εκατ. ευρώ.
Οι δύο πλευρές ήδη διαπραγματεύονται και δεύτερο, ανάλογο έργο στην ίδια περιοχή. Πληροφορίες του INBusinessNews αναφέρουν ότι ο CIPA παρέθεσε γεύμα προς τις πλευρές που υπέγραψαν τη συμφωνία σε γνωστό εστιατόριο της Λευκωσίας. Παρών ήταν και ο υπουργός Ενέργειας της Κίνας που ήρθε στην Κύπρο για το συγκεκριμένο έργο.