Στις 22.05, το βράδυ της 26ης Μαρτίου 2011, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ δέχτηκε κλήση από την Αστυνομία Καστοριάς για τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα, στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής.

Πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο νεαρό αρσενικό ζώο, ηλικίας 6 ετών και βάρους 220 κιλών που κατέληξε ακαριαία από τραύματα που προκλήθηκαν στο κεφάλι και το πίσω δεξί πόδι κατά τη σφοδρή σύγκρουση με το αυτοκίνητο.
Το αυτοκίνητο υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές ενώ η οδηγός, σοκαρισμένη από το ατύχημα, μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Καστοριάς και χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.
Πρόκειται για το 29ο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από το 1996 μέχρι σήμερα.
Το σημείο θανάτου του ζώου βρίσκεται και πάλι στον κάθετο άξονα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής στον οποίο σημειώθηκαν τα περισσότερα από τα τροχαία ατυχήματα των προηγούμενων ετών. Το περιστατικό έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ούτε η περίφραξη στον κεντρικό άξονα της Εγνατίας Οδού ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επανειλημμένα έχει προτείνει στις αρμόδιες Αρχές, ενώ η κατασκευή διαβάσεων πανίδας και προστατευτικού φράχτη σε κρίσιμες καθέτους της Εγνατίας, που αποτελούν περάσματα της καφέ αρκούδας, δεν έχει καν δρομολογηθεί.
Το ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη σοβαρός ανθρώπινος τραυματισμός στα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες των τελευταίων ετών αποτελεί τυχαίο γεγονός.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υποβάλλει δημόσια για άλλη μια φορά έκκληση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για άμεση υλοποίηση των προτεινόμενων έργων προστασίας των καθέτων της Εγνατίας Οδού οδικών αξόνων.