Ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ που μετέφερε δύο Ρώσους και έναν Αμερικανό προσδέθηκε σήμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με καθυστέρηση δύο ημερών λόγω τεχνικού προβλήματος.

Το διαστημόπλοιο "TMA-12M" με πλήρωμα τους Ρώσους Αλεξάντρ Σκβορτσόφ και Ολεγκ Αρτέμγεφ και τον αμερικανό αστροναύτη Στίβεν Σουάνσον πέτυχε την πρόσδεση την προγραμματισμένη ώρα στις 03.53΄ώρα Μόσχας (01.53' ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία.

"Η πρόσδεση του επανδρωμένου διαστημοπλοίου στον ΔΔΣ πραγματοποιήθηκε. Όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά", ανακοίνωσε η Roskosmos, ενώ η ρωσική τηλεόραση μετέδιδε απευθείας εικόνες από την πρόσδεση.

Οι τρεις αστροναύτες αναμένονταν κανονικά στον ΔΔΣ το πρωί της Τετάρτης, έξι ώρες μόνο μετά την απογείωση του Σογιούζ από το Καζακστάν, αλλά το διαστημόπλοιό τους παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα κατά την προσέγγισή του ενώ ήταν σε τροχιά.

Το διαστημόπλοιο επρόκειτο να ακολουθήσει τη διαδικασία της σύντομης προσέγγισης των ρωσικών διαστημοπλοίων Σογιούζ, σε έξι ώρες και τέσσερις περιστροφές γύρη από τη Γη. Ωστόσο το τεχνικό πρόβλημα ανάγκασε το διαστημόπλοιο να ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία, που είναι πιο χρονοβόρα και που απαιτεί 34 περιστροφές γύρω από τη Γη ενώ είναι σε τροχιά.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν, ενώ ήταν σε τροχιά, δεν πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση ενός εκ των προωθητήρων του Σογιούζ, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσδεση στον ΔΔΣ.

"Η εκτόξευση του τρίτου προωθητήρια δεν πραγματοποιήθηκε" ανακοίνωσε η NASA προσθέτοντας ότι "το πρόβλημα μπορεί να οφείλετο στην όχι σωστή θέση του διαστημοπλοίου ή στον προσανατολισμό".

Η Roskosmos δήλωσε ότι το διαστημόπλοιο χρειάστηκε να πραγματοποιήσει τους απαραιτήτους ελιγμούς ώστε να τεθεί σε νέα τροχιά για την προσέγγιση στον ΔΔΣ ύστερα από δύο ημέρες, κατά τις οποίες τρεις ελιγμοί οδήγησαν το TMA-12M στον ΔΔΣ.

Η αιτία του προβλήματος δεν είναι ακόμη σαφής: είτε είναι μαθηματική, είτε ένα πρόβλημα αισθητήρα, αλλά καταρχήν είναι θέμα μαθηματικών", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Βιτάλι Λόποτα, γενικός διευθυντής της RKK Energia που σχεδιάζει και κατασκευάζει τα Σογιούζ. Ειδική επιτροπή συγκροτήθηκε για να καθορίσει την αιτία του προβλήματος.

Πέρυσι η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μια διαδικασία σύντομης προσέγγισης επανδρωμένου διαστημοπλοίου που έχει προορισμό τον ΔΔΣ.

Για τη μεταφορά των αστροναυτών τους στον ΔΔΣ οι ΗΠΑ εξαρτώνται πλήρως από την Roskosmos, τη μόνη που έχει τη δυνατότητα της πρόσδεσης στον ΔΔΣ με τις βάσεις εκτόξευσης και τα διαστημόπλοια Σογιούζ που διαθέτει.

Το πλήρωμα αναμένεται να πραγματοποιήσει αποστολή 170 ημερών κατά τις οποίες θα προβεί σε τουλάχιστον 100 επιστημονικά πειράματα για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

TAGS