Μαζεύουν πλαστικά καπάκια για να τα ανακυκλώσουν και να αγοράσουν αναπηρικά αμαξίδια, καθαρίζουν τις πράσινες νησίδες της γειτονιάς τους, φτιάχνουν από ένα χαρτάκι μια… γάτα προωθώντας την επανάχρηση, εξερευνούν το περιβάλλον και γίνονται προστάτες του.

Εκατοντάδες μαθητές σχολείων της βόρειας Ελλάδας στέλνουν το δικό τους μήνυμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διοργανώνεται για 8η συνεχή χρόνια στη Θεσσαλονίκη από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης - Περιβαλλοντική αγωγή και το δήμο Νεάπολης - Συκεών.

«Κάθε μέρα από το δημοτικό θέατρο Νεάπολης όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ, περνούν περίπου 25 σχολεία με τις δικές τους παρουσιάσεις. Διαπιστώνουμε λοιπόν με τα χρόνια ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν οι εκπαιδευτικοί λόγω της διαθεσιμότητας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη περιβαλλοντικής αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μιχελάκη.

Στο δίκτυο φορέων αλλά κυρίως σχολείων που έχει δημιουργηθεί με σκοπό τη συλλογή πλαστικών καπακιών για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, Στυλιανός Κοψαχείλης.

«Με τη συνδρομή των μαθητών από 15 σχολεία έχουμε μαζέψει 570 κιλά καπάκια τα οποία πουλήσαμε προς 17 λεπτά το κιλό με σκοπό να μαζέψουμε χρήματα για να βοηθήσουμε κάποιο παιδί με αναπηρία. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται και ελπίζουμε να επεκταθεί και σε άλλα σχολεία και να βρούμε ιδιώτες και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης που να θέλουν αν συνδράμουν στον αγώνα μας» είπε ο κ.Κοψαχείλης.

Μήνυμα για το πώς μπορούν να μετατραπούν τα άχρηστα σε χρήσιμα έδωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Έδεσσας- Γιαννιτσών, δίνοντας οδηγίες σε ένα χαρτάκι για το πώς μπορεί να διπλωθεί εντέχνως και να μετατραπεί σε μια γατούλα καρφίτσα!

«Θέλαμε να δείξουμε έναν πρακτικό τρόπο επανάχρησης και της δυναμικής που έχει» ανέφερε η υπεύθυνη του ΚΠΕ, Σοφία Θεοδωρίδου.

Στο επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής τους περιηγήθηκαν οι μαθητές του ΓΕΛ Ευκαρπίας εστιάζοντας στη χωματερή Δερβενίου, στις ασβεστοποιίες και στο ΤΙΤΑΝ και αντλώντας στοιχεία για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

«Στο πρόγραμμα που υλοποιήσαμε με θέμα «Ιστορική και περιβαλλοντική διαδρομή της Νέας Ευκαρπίας», δημιουργήσαμε, μεταξύ άλλων, ένα βιωματικό παιχνίδι για την ανακύκλωση και καθαρίσαμε κάποια σημεία στο γύρω περιβάλλον μας, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον μας γι΄ αυτό» τόνισε ο υπεύθυνος, καθηγητής βιολογίας Γιώργος Χατζηγεωργίου.

Το Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ολοκληρώνεται αύριο με παρουσιάσεις προγραμμάτων από σχολεία αλλά και με εισήγηση από εκπρόσωπο του ΓΑΚ - ΙΑΜ (Γενικά Αρχεία του Κράτους- Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας)- Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.