Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας για τα νέα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του λυπηρά φαινόμενα μόλυνσης της λίμνης Κάρλας. Το δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ζητά επειγόντως να ληφθούν μέτρα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και ρυπογόνες εισροές στο υδατικό σύστημα του Πηνειού, αλλά και των άλλων σημείων τροφοδοσίας της λίμνης.

Τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου, Κωνσταντίνος Σκριάπας, όσο και η υπεύθυνη του τομέα Περιβάλλοντος του Δικτύου, Αγορή Αγραφιώτου επισημαίνουν την άμεση ανάγκη υπογραφής ενός Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη και Προστασία της λίμνης Κάρλας.

Τονίζουν ότι εν όψει της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας και στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής κατεύθυνσης περί συμμετοχικής διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, Περιφέρεια, Δήμοι, ΤΟΕΒ Κάρλας, ΤΟΕΒ Πηνειού, ΜΚΟ κ.ά.), πρέπει να υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας με σκοπό την κοινή δράση για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της νέας λίμνης.

Στα πλαίσια του Μνημονίου αυτού, μπορούν, επισημαίνουν να προβλεφθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που απαιτούνται και που όλοι γνωρίζουν, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα, που προσβάλλουν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, στο όνομα εξυπηρέτησης κάποιων άνομων συμφερόντων, που επιμένουν να μην εφαρμόζουν τους Νόμους.

Επίσης, τονίζεται ότι το έγκλημα αυτό της ρύπανσης, εμποδίζει την αναπτυξιακή δυναμική όλης της Θεσσαλίας, η οποία και μπορεί, αλλά και δικαιούται να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Θα πρέπει, επιτέλους, προστίθεται, να συσταθεί ένα Παρατηρητήριο, με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, για την προστασία όλου του υδατικού συστήματος του Πηνειού, από την αρχή του μέχρι και την εκβολές του, έτσι ώστε ο Πηνειός να είναι πραγματικά πηγή ζωής για όλη τη Θεσσαλία και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο για τον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και της ανάπτυξης σπουδαίων δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Και ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, ζητεί να διενεργηθεί άμεσα ολοκληρωμένη περιβαλλοντική επιθεώρηση στη λίμνη Κάρλα, από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με επιστολή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, προκειμένου να ελεγχθεί κάθε πηγή ρύπανσης και τυχόν επιβάρυνση του Παγασητικού. "Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η λίμνη αυτή να καταντήσει βόθρος.

Όπως επίσης δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου", τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Σκοτινιώτης, υπογραμμίζοντας την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ), μείζονος σημασίας περιβαλλοντικά έργα, με στόχο τη θωράκιση του Παγασητικού από τα αστικά απόβλητα ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου.

O κ. Σκοτινιώτης ζητεί, επίσης, από την Υπουργό ΠΕΚΑ να υλοποιηθούν όλες οι διατάξεις της σχετικής ΚΥΑ που προβλέπουν τον έλεγχο της ποιότητας των νερών και την προστασία της λίμνης, με το σχεδιασμό δικτύου θέσεων δειγματοληψίας και επιτόπιων μετρήσεων και αναλύσεων.