Μέχρι πρότινος ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής έπαιζε έναν μάλλον αμελητέο ρόλο στις ΗΠΑ. Μια νέα μελέτη, όμως, δεν αποκλείεται να επιφέρει ανατροπές στην περιβαλλοντική πολιτική του προέδρου Ομπάμα.

Περισσότεροι καύσωνες και τυφώνες αλλά και επικίνδυνη αύξηση της στάθμης των θαλασσών: μια νέα έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για την αλλαγή του κλίματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σχεδόν όλες τις περιοχές των ΗΠΑ. «Η κλιματική αλλαγή, που θεωρούνταν άλλοτε ένα ζήτημα του μακρινού μέλλοντος, πήρε ξεκάθαρα θέση στο παρόν», αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Έξι μήνες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του Κογκρέσου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θέλει προφανώς να θέσει το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στις άμεσες προτεραιότητές του, αφού μέχρι σήμερα έχει μάλλον απογοητεύσει στο πεδίο αυτό.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εκατομμύρια Αμερικανοί πλήττονται άμεσα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας κατά έναν έως και δυο βαθμούς Κελσίου. Η δε στάθμη των θαλασσών ενδέχεται να αυξηθεί μέχρι το 2100 κατά 30 εκατοστά έως και 1,2 μέτρα, με καταστροφικές συνέπειες για παραθαλάσσιες πόλεις, όπως το Μαϊάμι.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «συναγερμό» που θα έπρεπε να αφυπνίσει τώρα και την κοινή γνώμη. Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με μετεωρολόγους στον Λευκό Οίκο και αμέσως μετά να προβεί σε ανακοινώσεις.
Παρά το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος ανέδειξε το θέμα ήδη κατά τον προεκλογικό αγώνα του 2008, μέχρι στιγμής δεν έχει να παρουσιάσει αξιόλογες δράσεις στο πεδίο αυτό. Η διστακτικότητα και η αδράνεια που επέδειξε τα τελευταία χρόνια, επικρίθηκαν έντονα, ακόμη και από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Και σε διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα όμως, οι Αμερικανοί ήταν συνήθως -μαζί με τους Κινέζους- εκείνοι που πατούσαν φρένο.

Η έκθεση υπογραμμίζει, με απλά λόγια, τις συνέπειες που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην καθημερινότητα των Αμερικανών: από την επαπειλούμενη αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών και τις συνέπειες στην υγεία (πχ. αλλεργίες) μέχρι και οικονομικές επιπτώσεις στις υποδομές (δρόμους, γέφυρες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Παράλληλα καλεί τους πολίτες να αναλάβουν δράση: «Στο βαθμό που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται πραγματικότητα, οι Αμερικανοί βρίσκονται ενώπιον αποφάσεων», αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων.

Εντούτοις είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να δρομολογήσει ουσιαστικές αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική στα δύο αυτά τελευταία χρόνια της θητείας του. Στο παρελθόν οι Ρεπουμπλικάνοι απέτρεπαν πάντα την υλοποίηση αποφασιστικών μέτρων για την προστασία του κλίματος. Η στάση αυτή έχει παράδοση: ο προκάτοχος του Μπ. Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, αρνούνταν ουσιαστικά την κλιματική αλλαγή, υποβαθμίζοντας συστηματικά τη σημασία των συνεπειών της.