Ημερίδα με στόχο την αξιοποίηση του παραγόμενου νερού στην Ψυτάλλεια πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθεί νερό και να ωφεληθούν οικονομικά όχι μόνο οι δήμοι της Β Πειραιώς και της Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Το νερό που θα προέρχεται από το βιολογικό καθαρισμό θα πηγαίνει στους δήμους που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για πότισμα του πράσινου, των γηπέδων, των νεκροταφείων, των δενδροστοιχιών και των πλατειών.

Επίσης το νερό αυτό θα χρησιμοποιείται από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, τις βιομηχανίες της περιοχής, τον ΟΛΠ και τους φορείς , για την άρδευση του όρους Αιγάλεω , μία έκταση 73.000 στρεμμάτων που στο μεγαλύτερο τμήμα του στερείται βλάστησης καθώς και από τα δίκτυα πυρόσβεσης.

Η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή του δικτύου στις περιοχές που είναι πεπαλαιωμένο και με αυτό να τροφοδοτήσει με το επαναχρησιμοποιούμενο καθαρό νερό από τα λύματα της Ψυτάλλειας τους δήμους για τις περισσότερες χρήσεις πλην των κηπευτικών.

Στην ομιλία του ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό έργο που μπορεί γίνει, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους τους πολίτες της Αττικής.

«Η αξιοποίηση του παραγόμενου νερού της Ψυτάλλειας που σήμερα καταλήγει στη Θάλασσα υπολογίζεται περίπου σε 750 χιλιάδες κυβικά μέτρα ανά ημέρα», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «από τη χρησιμοποίησή του μπορεί να εξοικονομηθούν περισσότερα από 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πόσιμου νερού της ΕΥΔΑΠ.»

Τόνισε ότι το έργο όταν θα πραγματοποιηθεί θα δικαιώσει ένα αίτημα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον την οικονομία την ανάπτυξη και εν τέλει της αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Ο κ. Διαμαντίδης στην ομιλία του ανέφερε επίσης ότι σε μια επέκταση του προβλεπόμενου αρχικού σχεδίου για τη χρησιμοποίηση του παραγόμενου νερού στη Ψυτάλλεια θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η παραλιακή ζώνη μέχρι τη περιοχή του Ελλληνικού με στόχο τη σταθερή υδροδότηση με νερά χρήσης τόσο των παράκτιων εγκαταστάσεων όσο και του υπό σχεδιασμού χώρου του Ελληνικού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, υπογράμμισε ο υπουργός, εκτιμάται περίπου στα σαράντα εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 10 θα δαπανηθούν για υποδομές απολύμανσης των νερών της Ψυτάλλειας, 10 εκατομμύρια για αντλήσεις και δεσμεύσεις χώρων και 20 εκατομμύρια για τα νέα δίκτυα της νέας περιοχής εφαρμογής.

Αναφορικά με την ανεύρεση των αναγκαίων πόρων ο κ.Διαμαντίδης δήλωσε ότι προτείνεται η συνδυασμένη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για το περιβάλλον η παροχή εγγυήσεων και λήψης δανείων η αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Εισηγήσεις για το θέμα έκαναν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων καθηγητή κ.Ανδρέα Ανδρεαδάκης, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ.Νίκος Μπάρδης και ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθηνών -Πειραιά κ.Γ.Γουρδομιχάλης. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τους Δημάρχους των περιοχών που αφορά το έργο.