Η προστασία των ορεινών όγκων αποτελεί βασική επιλογή του νέου σχεδίου νόμου για την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άγγελου Κολοκοτρώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, διερευνάται η σκοπιμότητα και αναγκαιότητα ένταξης των ορεινών όγκων του Χορτιάτη σε ένα ευρύτερο και σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ορεινών όγκων της μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης εφαρμόζοντας αρχές αειφορικής και σύγχρονης διαχείρισης.

"Το δάσος του Χορτιάτη, είναι ο μοναδικός πνεύμονας για 1,5 εκατομμύριο πολίτες της Θεσσαλονίκης, πόλης που χαρακτηρίζεται από τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο μεταξύ όλων των πόλεων της Ευρώπης", επεσήμαινε στην ερώτησή του ο κ. Κολοκοτρώνης.

"Οι εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, το Πάρκο κεραιών, οι τόνοι τσιμέντου που έπεσαν για την κατασκευή οικισμών και οι οποίες διεκόπησαν με παρέμβαση του ΣτΕ στη νοτιοδυτική πλευρά, οι αυτοσχέδιοι αγώνες μοτοσικλετών στα μονοπάτια του βουνού, οι αγώνες 4Χ4, η ξήρανση 5.000 καστανιών, το κυνήγιο αγριογούρουνων με δεκάδες ενέδρες που στήνονται στα μονοπάτια, αποτελούν τις πληγές που εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν στο βουνό πάνω από τη Θεσσαλονίκη", επιβαρύνουν έτι περαιτέρω το βουνό πρόσθετε ο βουλευτής.