Εκτός από τους αμυντικούς υπάρχουν κι άλλοι... αντίπαλοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο βραζιλιάνικος χειμώνας αλλά και οι τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των γηπέδων αναδεικνύονται στον σημαντικότερο αντίπαλο των ευρωπαϊκών ομάδων στο φετινό Μουντιάλ, αναφέρει η Deutsche Welle.

Οι διαφορετικές κλιματολογικές ζώνες στη Βραζιλία αναδεικνύονται σε σημαντικό πρόβλημα για τους παίκτες. Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, όσο διαρκεί ο βραζιλιάνικος χειμώνας, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 2 βαθμούς Κελσίου σε Πόρτο Αλέγκρε και Κουριτίμπα που βρίσκονται στα νότια, και φτάνουν τους έως και 30 βαθμούς στα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας. Όπως εκτιμούν ειδικοί, οι θερμοκρασίες και οι τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των γηπέδων είναι οι πραγματικοί εχθροί του Μουντιάλ.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Μανάους η υγρασία φτάνει το 80% ενώ η θερμοκρασία τους τουλάχιστον 30 βαθμούς. Στο Σάο Πάολο η μέγιστη θερμοκρασία είναι 20 βαθμοί ενώ η υγρασία δεν ξεπερνά το 60 %. «Αυτό επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον ανθρώπινο οργανισμό», εξηγεί ο Μιγκέλ ντε Αρούντα από το Πανεπιστήμιο Unicamp του Σάο Πάολο. Υπό κανονικές συνθήκες ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ημέρες για να εγκλιματιστεί. «Στο Μουντιάλ οι ομάδες δεν θα έχουν τόσο χρόνο στη διάθεσή τους», λέει ο ειδικός. Τις μεγαλύτερες και συχνότερες αλλαγές στη θερμοκρασία αναμένεται να βιώσει η ομάδα των ΗΠΑ. Μόνον για τους αγώνες της πρώτης φάσης οι παίκτες του Γιούργκεν Κλίνσμαν πρέπει να διανύσουν μια συνολική απόσταση 14.000 χλμ. αφού το προπονητικό τους κέντρο βρίσκεται στο Σάο Πάολο ενώ τα γήπεδα όπου θα αγωνιστούν στο Μανάους, το Νατάλ και τη Ρεσίφε.

Οι ομάδες που έχουν να διανύσουν μικρότερες αποστάσεις, όπως για παράδειγμα οι Γερμανοί, έχουν αναμφίβολα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα αφού οι πολύ μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία επηρεάζουν άμεσα την απόδοση των παικτών, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών.

Σαν να μην έφταναν υα παραπάνω προβλήματα δημιουργεί και η διαφορά ώρας/ Από τα συνολικά 64 ματς του Μουντιάλ, τα 24 ξεκινούν στη μία το μεσημέρι, τοπική ώρα, οπότε και καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες.