Το μεγάλο ζήτημα της υπερβόσκησης στη Σαμοθράκη και στις επιπτώσεις που ήδη έχει στο περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία του νησιού αναδεικνύει εκ νέου με παρέμβασή της η Συντονιστική Γραμματεία της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου. 

Όπως αναφέρεται, η οικολογική ισορροπία του νησιού έχει διαταραχθεί, καθώς το δάσος δεν ανανεώνεται και το δασικό οικοσύστημα καταρρέει εξαιτίας της υπερβόσκησης. 

Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως στη Σαμοθράκη βόσκουν πολύ περισσότερα από 50.000 γιδοπρόβατα, ενώ οι εκτάσεις που βοσκούνται προσφέρονται μόνο για 10.300 μικρές ζωικές μονάδες! 

Όπως είναι γνωστό, η Οικολογική Εταιρεία έχει καταθέσει επανειλημμένα τις σχετικές προτάσεις της δημόσια για το νησί, δίχως ωστόσο να έχει υπάρξει ποτέ κάποια θετική ανταπόκριση ή αλλαγή προς το καλύτερο. Η νέα παρέμβαση γίνεται με αφορμή την ισχυρή βροχόπτωση στις 2 Ιουνίου και τις καταστροφές που προκάλεσε σε έργα υποδομές και στις ελαιοκαλλιέργειες.

Όπως αναφέρει η Οικολογική Εταιρεία, διαπιστώνεται πρωτοφανής περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση στον ορεινό και ημιορεινό όγκο, συνέπεια της αλόγιστης και υπέρμετρης ελεύθερης βοσκής. Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στο νησί αναφέρει τα εξής:

«Η φυσική αναγέννηση της δασικής βλάστησης αποτελεί παρελθόν, υπόροφος στις δασικές εκτάσεις δεν υπάρχει και η βοσκήσιμη ύλη δεν ανανεώνεται. Έχει διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία, το δάσος δεν ανανεώνεται και το δασικό οικοσύστημα καταρρέει εξ αιτίας της υπερβόσκησης. Στη Σαμοθράκη βόσκουν πολύ περισσότερα από 50.000 γιδοπρόβατα, ενώ οι εκτάσεις που βοσκούνται προσφέρονται μόνο για 10.300 μικρές ζωικές μονάδες, σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης του εργαστηρίου δασικών βοσκοτόπων τμήματος Δασολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γνώμη», η κατάταση αυτή έχει κινητοποιήσει τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι προσανατολίζονται σε δράσεις και κινητοποιήσεις, προκειμένου να σωθεί το δασικό περιβάλλον.